• 0

Za mere zapošljavanja 6,5 mlrd, počinju konkursi za one koji teže nalaze posao

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je najavio da će do kraja meseca biti raspisano 12 poziva za teže zapošljive kategorije nezaposlenih

  • 0
Povratak na posao Foto: Shutterstock

Za aktivne mere zapošljavanja ove godine predviđeno je 6,5 milijardi dinara, kojima će biti obuhvaćeno više od 20.000 nezaposlenih, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarka Tepavčević je sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoranom Martinovićem potpisala sporazum o učinku ove službe za 2022. godinu.

Ciljevi definisani sporazumom odnose se na aktivnosti u oblasti zapošljavanja i podsticanja zapošljivosti. Kako je posle potpisivanja sporazuma rekla ministarka Tepavčević, jedna od važnih aktivnosti odnosi se na realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, za šta je ove godine obezbeđeno 6,5 milijardi dinara.

"Planirano je da se u mere aktivne politike zapošljavanja ove godine uključi više od 20.000 nezaposlenih, od kojih je 2.285 osoba sa invaliditetom", navela je ministarka.

Dodala je da su ovogodišnja sredstva za aktivne mere zapošljavanja veća od prošlogodišnjih za 1,3 milijarde dinara.

"Lane je merama aktivne politike zapošljavanja koje uključuju direktnu finansijsku podršku bilo obuhvaćeno više od 18.000 ljudi. Podstaknuta dobrim rezultatima i činjenicom da su svi planovi iz prošlogodišnjeg sporazuma sa NSZ ispunjeni, Vlada Srbije je izdvojila još više sredstava za ovu godinu", navela je Darija Kisić Tepavčević.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je najavio da će do kraja meseca biti raspisano 12 poziva za teže zapošljive kategorije nezaposlenih. Dodao je da se uslovi za to stiču današnjim potpisivanjem Sporazuma o učinku Nacionalne službe za zapošljavanje i usvajanjem plana NSZ od strane Vlade Srbije.

Među programima za koje je ove godine izdvojeno više para nego prošle, Martinović je naveo program samozapošljavanja koji će ove godine biti stimulisan sa 300.000 dinara a za osobe sa invaliditetom 330.000, dok je lane iznos bio 250.000.

"Povećaćemo i iznos za programe stručne prakse za oko 10 odsto, za koliko će biti veća naknada za osobe koje učestvuju u ovom programu, pa će one mesečno dobijati po oko 20.000 dinara, a lane su dobijali po oko 16.000. Zbog deficitarnosti velikog broja kadrova biće povećana i pomoć poslodavcima koji žele da obuče radnike i ti troškovi će ove godine moći da iznose 180.000 dinara", pojasnio je Martinović.

Kao važno je istakao da će 2022. godine poslodavcima biti lakše da konkurišu na programe NSZ, jer kako je objasnio neće sva dokumenta morati da pribavljaju sami, već će NSZ neke dokumente sama pribavljati službeno.

Novo je i to da će zahtevi za samofinansiranje i obezbeđivanje subvencija moći da se podnose i elektronskim putem, a nezaposleni će obuku za započinjanje sopstvenog biznisa moći da pohađaju onlajn.

Novac za aktivne mere zapošslavanja će, prema rečima direktora NSZ, biti uglavnom namenjen privatnom sektoru.

Video: Šta podrazumeva posao upravnika zgrade?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>