• 0

O deficitu ovih radnika malo se priča: Ekonomisti smatraju da su oni "stub", posebno sada

Teškoj situaciji doprinose povećani zdravstveni rizici, propisi koji se stalno menjaju i inflatorni pritisci

  • 0
vaspitačica, vrtić, zabavište, dete, deca Foto: Shutterstock

Otkako je izgubila jednu trećinu svoje radne snage na početku pandemije, američka industrija nege o deci - doživela je tek blagi oporavak radnih mesta.

Proces je bio spor i nepotpun, a sada ovaj sektor ponovo počinje da nazaduje. Nakon ukidanja 4.500 radnih mesta od septembra do novembra, preliminarne procene američkog Biroa za statistiku rada pokazuju da je industrija brige o deci na dnevnom nivou (eng. child day care services industry) izgubila još 3.700 radnih mesta u decembru.

Smanjenje radne snage, zajedno sa stalnim izazovima kao što su niske plate i neujednačene beneficije za radnike, nateralo je ekonomiste i stručnjake za politiku da alarmiraju: ako ova industrija dodatno posustane, to bi moglo predstavljati probleme za celo tržište rada jer se zaposleni roditelji bore da pronađu vaspitače, dadilje, generalno osoblje za čuvanje dece.

- Sada kada vidimo smanjenje zaposlenosti, to bi trebalo da zabrinjava mnoge ljude koji se oslanjaju na ove usluge - rekla je Kejtlin Meklin, direktorka višedržavnih i međunarodnih programa u Centru za proučavanje i zapošljavanja iz domena brige o deci, Univerziteta u Berkliju.

Svaki put kada učionica postane virtuelna, centar za brigu o deci ograniči upis ili se dnevni centar zatvori, roditelji - obično majke - ne mogu da idu na posao, objasnila je ona. Industrija brige o deci se "jedva snalazila i pre pandemije, a sada je stvarno na prelomnoj tački", dodala je, prenosi CNN.

Teškoj situaciji doprinose povećani zdravstveni rizici, propisi koji se stalno menjaju i inflatorni pritisci. Možda bi povećanje zarada bilo rešenje, ali i to je "kvaka 22".

Regruteri traže radnike, čak na pola radnog vremena, ali odgovora nema. Ne znaju da li to ima veze sa potencijalnom izloženošću kovidu ili niskom platu. Radnici za brigu o deci dugo su bili nedovoljno plaćeni i dobijali su manje beneficija poput zdravstvenog osiguranja, prema izveštaju Instituta za ekonomsku politiku iz novembra 2021. U proseku, plaćeni su 13,51 dolar po satu.

To je skoro polovina onoga što zarađuje prosečni američki radnik, što znači da ovaj kadar, često, ne može da priušti da izdržava sebe ili svoju porodicu. To dovodi do veće stope fluktuacije, smanjenog kvaliteta nege i većeg rizika da gradovi postanu pustinje za brigu o deci, dodaje se.

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>