• 48

Mihajlović: "Srbija može da zarađuje od rudarstva. Litijum je kritična, a vredna sirovina"

Treba svi da znamo da bez tih sirovina nema automobila, vetrogeneratora, solarnih elektrana, dodala je ministarka i potpredsednica Vlade

  • 48
Konferencija Zajedno za okončanje dečjih brakova Zorana Mihajlović Gordana Čomić deca brakovi Zorana Mihajlović / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da su zlato, bakar i litijum kritične mineralne sirovine u svetu, bez kojih nema privrednog razvoja, a da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata tim sirovinama.

Ona je istakla da je potreban strateški pristup kada je reč o razvoju rudarstva, bez kojeg je nemoguć privredni razvoj.

- Litijum, bakar, zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a to je nešto što Srbija ima. Treba svi da znamo da bez tih sirovina nema automobila, vetrogeneratora, solarnih elektrana. Bez litijuma nema mobilnih telefona. Litijum je vrlo neravnomerno raspoređen u svetu, malo zemalja ga ima, a Srbija je jedna od njih i mislim da o tome da li ćemo to bogatstvo iskoristiti ili ne - treba da razgovaramo - rekla je Mihajlović i ponovila da je "na zahtev građana obustavljen projekat "Jadar", ali da se priče o zabrani rudarenja koriste isključivo u političke svrhe".

- Potreban nam je strateški pristup i treba argumentovano da razgovaramo o svemu i da vidimo da li želimo i u kojoj meri da se razvijamo. Sve priče o zabrani rudnika služe samo u političke svrhe i time se ugrožava ne samo rudarstvo, već i kompletna privreda - rekla je Mihajlović, gostujući na jednoj domaćoj televiziji, a saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Navela je da Srbija i te kako može da zarađuje od rudarstva i dodala da je promenjen zakon, i da sada bilo koja kompanija koja eksploatiše rudu - mora prvo da je ponudi našem tržištu, pa tek onda da je izvozi. "Kada je reč o litijumu, ideja je bila da ovde imamo ne samo preradu rude, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila", dodala je.

Saltonsko more, litijum Foto: Shutterstock

Ministarka je, takođe, navela da zelena agenda donosi više koristi nego štete, jer je to novi model rasta koji će, kako je istakla, obezbediti energetsku, ekonomsku i političku nezavisnost i stabilnost Srbiji u narednim godinama i decenijama.

Kaže i da je neophodno hitno graditi nove energetske kapacitete u Srbiji i da je energetska infrastruktura jednako važna, kao i saobraćajna.

Video: Brnabić: Stavljena je tačka na slučaj RioTinto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    7. februar 2022 | 12:07

    Mora da si uzela ogroman novac od tih lopuza pa sada udaras na sva zvona....pod hitno smena Mihajlovicke njen sektor najgori

  • СрбIN

    7. februar 2022 | 12:01

    Србија има ПРЕЛЕПЕ ПАШЊАКЕ,ЊИВЕ И БОГАТСТВО ВОДЕ,те би могла много лепо да живи од ПОЉОПРИВРЕДЕ И СТОЧАРСТВА да није "СИРОВИНА" као што си ти ПЛАВУШО ! Ти би да увалиш НАРОД у нездраву средину,да покупиш КАЈМАК и одеш негде на ЧИСТ ВАЗДУХ...ПРОВАЉЕНИ СТЕ СВИ ! Питање је ЧАСА када ће НАРОД СРБ-ски да УСТАНЕ ! ДАЋЕ БОГ ШТО ПРЕ !

  • Eureka

    7. februar 2022 | 11:26

    Smena pod hitno !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>