• 0

Nemački lanac uvodi radikalnu promenu: Ove namirnice više neće prodavati

"Leteće voće" postaje prošlost za Aldi

  • 0
aldi Foto: Shutterstock

Aldi, čuveni prehrambeni lanac, objavio je da objekti u Švajcarskoj više neće prodavati voće i povrće koje se doprema avionom.

Potrošači su, pritom, navikli da ih godinama unazad na rafovima "čeka" veliki izbor raznih namirnica, pa i voćki i povrćki, počev od papaje i manga, pa do drugih egzotičnih vrsta.

Međutim, trgovinski gigant je odlučio da od početka ove godine više ne prodaje tzv. "leteće voće", jer namerava da uštedi oko 5.000 tona ugljen-dioksida, prenosi Feniks magazin.

Smatraju, naime, kako imaju dovoljan asortiman voća i povrća, bez voća koje je potrebno dovesti avionom.

Šta je, u stvari, "leteće voće"?

U pitanje je voće koje se doprema avionom od mesta uzgoja do potrošača. 

Budući da je vreme prevoza avionom kratko, plodovi se mogu brati samo kada su baš zreli i posebno su ukusni. Na primer, mnoge vrste egzotičnog voća beru se nezrele i prevoze brodovima u rashlađenom stanju, a tek onda stupa dozrevanje.

Ali, "leteće voće" se relativno brzo kvari, pa mu se kvalitet može znatno povećati jedino brzim transportom. Tu spadaju papaja, banane, ananas i mango.

Aldi Nord se oglasio i na Tviteru, napisavši sledeće:

"Nord je uvek izbegavao #leteće voće. Proizvodi iz inostranstva uvek dolaze vodenim transportom, što takođe štedi i troškove. Ovo nam omogućava da našim kupcima ponudimo najbolji mogući odnos cene i učinka".

 

Šta će biti u Nemačkoj?

Aldi nord je potvrdio za nemačke medije da će procedura biti ista kao u Švajcarskoj.

"Za Aldi nord vam mogu reći da, takođe, više ne nudimo leteće voće i povrće", rečeno je iz kompanije i dodaje se:

"Sa vrlo malim brojem artikala trenutno nije moguće da, bez avio-prevoza, dostavimo voće zbog visokih standarda kvaliteta. Osim toga, Aldi Sud kontinuirano proverava je li moguće pronaći alternative za avio-prevoz, uz zadržavanje istog kvaliteta proizvoda”, objašnjava portparolka firme."

Video: Ovo su cene suvog voća uoči Badnjeg dana: Posetili smo pijace i ulične prodavce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>