• 2

Skandal na FTN: Studenti prave softver, firma profesora zarađuje

Grupa profesora novosadskog FTN podnela je krivičnu prijavu protiv kolege, zbog, kako navode, zloupotrebe položaja i krađe intelektualne svojine

  • 2
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje Foto: Pixabay

Računarski programi, tehnička i softverska rešenja mogu da se ukradu, pogotovo ako su ih napravili studenti. Ne znajući  svoja prava i prava intelektualne svojine, vrlo lako, dok pišu računarske kodove, studenti mogu da postanu a da to i ne znaju jeftina radna snaga za privatne firme. 

Upravo zbog toga grupa profesora novosadskog Fakulteta tehničkih nauka tereti svoje kolege koji su ujedno i suvlasnici kompanije Šnajder elektrik u krivičnoij prijavi koja je predata tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala, piše Blic u današnjem štampanom izdanju.

Navodno, kako tvrdi ova grupa profesora u krivičnoj prijavi podnetoj protiv firme Šnajder elektrika DMS, Dragan Popovič, suvlasnik i direktor te firme i u isto vreme profesor na FTN i Vladimir Srezorski, nekadašnji profesor "neovlašćeno iskorišćavali autorska dela".

Kako navodi izvor lista, zloupotrebom položaja šefa katedre i profesora i iskorišćavanjem položaja Popović  i Srezoski terete se za krađu intelektualne svojine, jer su računarske programe, industrijske proizvode DMS softver i sva njegova unapređenja koji su relaizovani na Katedri FTN, uključujući brojne softvere, preneli bez pravnog osnova na Šnajder elektrik DMS. 

Ta firma ih, priča izvor lista, neovlašćeno umnožava i iskorišćava na tržištu Srbije.

U međuvrememu se oglasio i sam profesor Popvić koji je, kako je rekao zaprepašćen optužbama i navodi da ovo nije prvi put da se tako nešto dešava.

Optužbe, kako navodi profesor nisu tačne iz više razloga:

- Pre svega, studenti ne mogu da rade složene operacije jer mi pravimo električnu mrežu sa kojom se napajaju elektrane, nuklearke. Svaka greška bi tu prouzrokovala katastrofe. Kodovi i studenti su pod visokim nadzorom. Deca su pametna i dobrovoljno sve rade - navodi on.

(Telegraf Biznis/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero

    11. jun 2019 | 11:20

    To postoji već najmanje 25 godina na svim medicinskim fakultetima, gde profesori ili njihova deca imaju privatne firme, a sada i čitave domove zdravlja i klinike na kojima rade studenti za džabe, ili je predispitna obaveza studenata da pronađu po nekog pacijenta za dotične privatne firme. Studenti su jevtini programeri za profesore na elektrotehničkim i mašinskim fakultetima, a na građevinskim fakultetima im džabe rade projekte. Hteli smo kapitalizam...

  • Stojko

    11. jun 2019 | 11:25

    ja sam zaprepascen. Ovo je prvi put da se tako nesto desi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>