Španski film "Selo alto sause" pobednik Kustendorfa

Druga nagrada i srebrno jaje pripalo je srpskoj rediteljki Jeleni Gavrilović, bronzano jaje za gosta iz Poljske

  • 0

Nagrada Zlatno jaje za najbolji film petog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” dodeljena je večeras mladom autoru Fernandu Pomaresu iz Španije za kratki igrani film “Selo alto sause”. Srebrno jaje dobila je Jelena Gavrilović iz Srbije za kratki igrani film “Momci, gde ste”, dok je Bronzano jaje pripalo Poljaku Pjotru Subotki za film “Glazgov”.

Najbolja ostvarenja izabrao je međunarodni žiri, koji su činili iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i poznati srpski glumac i producent Zoran Cvijanović. Emir Kusturica uoči zatvaranja rekao je da će nastojati da kvalitet festivala i ubuduće bude prioritet i da se broj učesnika neće dramatično povećavati kako bi koncept čitavog "socijološkog ekološkog i kulturnog projekta ostao zaštićen". On je ocenio da danas u svetu ne postoji ohrabrenje za mlade autore i studentski film i da bi do toga moralo da dođe kako bi se napravio iskorak u odnosu na komercijalnu kinematografiju. "Mislim da ovo mesto svojom arhitekturom i onim što sugeriše dovodi do osnaženja mladih autora", rekao je Kusturica novinarima.

Među ostalim nagrađenim su Tatjana Krstevski, koja je dobila nagradu “Vilko Filač” za najbolju kameru u srpskom filmu “Od pepela”, koji je režirao Ognjen Glavonić, a odluku je doneo žiri u sastavu: poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc. Dobitnik Nagrade kritike je poljski reditelj Bartolomej Zmuda za film “Barbakan”.

Dodeli nagrada kojima je završen peti “Kustendorf prethodila je projekcija kratkog igranog filma “Naš život”, koji je deo omnibusa na temu religije u produkciji meksičkog pisca i scenariste Giljerma Arijage. Film je režirao i u njemu igra Kusturica, a po scenariju njegove ćerke Dunje.

U okviru ceremonije svečanog zatvaranja nastupio je folklorni ansambl “Svetozar Marković” iz Kragujevca i dodeljene su diplome svim studentima, učesnicima takmičarskog programa. Tokom sedam dana prikazano je ukupno 41 ostvarenje u nekoliko selekcija. U takmičarskom programu učestvovalo je 20 kratkih igranih filmova studenata iz 16 zemalja: Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

Među najznačajnijim gostima festivala bili su francuska glumica Izabel Iper, poznati belgijski režiseri braća Darden, jedan od najznačajnijih nezavisnih američkih autora Ejbel Ferara, reditelji Kim Ki-duk (Južna Koreja) i Nuri Bilge Džejlan (Turska), kojima je bio posvećen program “Retrospektiva velikana”, mladi francuski glumac Tahar Rahim.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA