"Silovao me je i terao da...": Strašna ispovest žene koja tvrdi da ju je Polanski silovao u kolibi

Novi navodi u slučaju Monije-Polanski "drmaju" javnost

  • 2

Režiser i oskarovac Roman Polanski, preti da potegne zakonske mere protiv francuskih novina nakon tvrdnji bivše glumice da ju je silovao 1970-ih.

Polanski, koji danas ima 86 godina, negirao je ove navode, ali pritisak ponovo pada na njegova pleća. Podsetimo, Polanski je pobegao u Francusku 1978. godine nakon što je priznao da je seksualno zlostavljao trinaestogodišnjakinju u Los Anđelesu.

Žan Dežardan, zvezda poslednjeg Romanovog filma, čija je premijera zakazana za večeras u Francuskoj, odmah je otkazao svoj prime-time intervju koji je u nedelju trebalo da obavi za TF1 televiziju.

Valentina Monije, fotografkinja i bivša glumica, optužila je Polanskog za "ekstremno nasilan napad i silovanje" u njegovoj planinskoj kolibi, u skijaškom odmaralištu u Švajcarskoj 1975. godine, kad je imala 18 godina.

Roman Polanski

Roman Polanski, Foto: AP/Tanjug

Monije tvrdi da je Polanski u toku napada pokušao da je natera da proguta pilulu, da joj se kasnije u suzama izvinio i zamolio je da za to nikad nikom ne kaže.

- Mislila sam da ću umreti - napisala je u otvorenom pismu koje su objavile novine "Le Parisien", koje su je i intervjuisale.

- Gospodin Polanski žestoko osporava ovu optužbu za silovanje. Radimo na tome da potegnemo zakonske mere protiv ovog medija - za AFP je izjavio Romanov advokat, Erve Temim.

Njegov novi film "Oficir i špijun" prikazan je ove godine na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je osvojilo glavnu nagradu žirija.

Monije, koja je glumila u filmovima u toku 80-ih, izjavila je da ju je ovaj film, o jednoj o najvećih nepravdi u istoriji Francuske, o aferi Drejfus, naterao da progovori.

- On želi da interpretira istoriju i da od toga ima koristi od priliva novca javnosti, ali ujedno želi da prepravi i prikrije svoju kriminalnu prošlost. Maltretirao me je dok se nisam predala i onda me je silovao, terajući me da radim razne stvari - napominje Monije.

Roman Polanski

Roman Polanski, Foto: AP/Tanjug

Prethodno je pisala prvoj dami Francuske, Brižit Makron, koja je dva pisma prosledila Marleni Skiapi, francuskoj političarki i sekretarki za jednakost između žena i muškaraca, koja se založila za nove mere borbe protiv seksualnog zlostavljanja.

Skiapa je pisala Monije u martu prošle godine i pozdravila njenu hrabrost kojom bi "slomila tišinu", ali je naglasila da se optužbe moraju razrešiti kroz sudski sistem.

Monije je prva Francuskinja koja je Polanskog optužila za silovanje. Nakon što je uhapšen u Kalironiji 1977. godine za optužbu drogiranja i silovanja Samante Gejli, danas Samante Gejmer, još pet žena uključujući Monije ga je optužilo za silovanje i seksualno napastvovanje.

Polanski je negirao sve tvrdnje, ali je 2017. godine napustio mesto predsednika nagrade Cezar, francuskog ekvivalenta Oskara, a prošle godine je izbačen iz Američke akademije filmskih umetnosti i nauka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA