≫ 

Armanijeva izjava o silovanju žena uzdrmala svet: Da li je preterao ili su ove reči vredne aplauza?

Poznati dizajner izazvao je pravi skandal svojim rečima i mnoge žene smatraju kako nije svestan težine onoga što je izgovorio i koliko je uvredio brojne žrtve

  • 1
Đorđo Armani, Giorgio Armani Foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Slavni dizajner Đorđo Armani našao se u centru skandala zbog poređenja načina na koji dizajneri tretiraju žene sa silovanjem, prenosi Independent.

Armani je razgovarao sa novinarima u petak, tokom prezentovanja svoje "Emporio Armani" linije na nedelji mode u Milanu.

On je tada rekao da se nalazi u trenutku kada može reći ono što misli, pre nego što je izjavio spornu analogiju koja se tiče seksualnog nasilja.

- Toliko se priča o silovanju žena, ali njih danas redovno "siluju" dizajneri – rekao je Đorđo (85).

- Razmišljam o određenim reklamama u kojima se žene prikazuju na provokativan način, polugole i mnoge žene osećaju pritisak da moraju tako da izgledaju. To je za mene silovanje. Neprijatno je - dodao je on.

Kada su ga pitali da objasni svoju izjavu, italijanski dizajner je rekao:

- Žena može biti silovana na razne načine. Baciti je ispod stepeništa ili joj sugerisati šta da obuče na određeni način: za mene je to silovanje žene.

Armanijeve izjave pokrenule su brojne komentare na društvenim mrežama. Nekolicina ljudi njegovo poređenje modnih saveta i silovanja nazvala "besmislenim i opasnim", dok mu drugi - u mnogo većem broju - aplaudiraju jer se iz njegovih reči da zaključiti da se bori za žene i za poštovanje koje zaslužuju.

Britain Fashion Awards, Julia Roberts, Džulija Roberts Đorđo Armani sa Džulijom Roberts, Foto: Tanjug/AP

- Ekspoloatisanje žena u modne svrhe nije nova pojava, daleko od toga. Mislim da je Armani uvek pokušavao da iskaže poštovanje ženama u svom poslu – napisala je jedna novinarka na svom Tviteru.

- Ali, reč “silovanje” znači mnogo, na bilo kom jeziku – dodala je.

U izjavi za "The Independent", Armani je rekao da on "može razumeti kako danas za štampu njegovi komentari mogu izgledati kao snažne izjave".

- Kada bih se mogao vratiti unazad i koristiti drugu reč da izrazim to da smo svi mi, dizajneri, dužni da poštujemo ženu za koju dizajniramo odeću, uradio bih to – rekao je Armani.

- Ali, iskoristio sam ovaj termin, provokativno, kako bih napravio pomak i usmerio pažnju na ono što verujem da je jako važno i što je blisko mom srcu – dodao je dizajner.

Đorđo je dodao još i to da veruje da će "izumeti novi tip feminizma" koji balansira "između strogosti i senzualnosti".

Objasnio je i to kako veruje da žena mora imati izbor da “izabere kako će se obući prema njenom mentalitetu i karakteru”, a da istovremeno “uzima u obzir svoj fizički izgled i svoje godine, izbegavajući podsmehe”.

- Verujem da određeni stilski prikazi, određena nametanja ne ukazuju mnogo poštovanja prema ženama. Priznajem da sam ponekad bio kriv za to, kao dizajner, ali to je greška koju ne nameravam da ponovim – zaključuje Armani.

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA