≫ 

Holivud o presudi Vajnštajnu: Decenijama je bez griže savesti terorisao žene, vreme je za pravdu

Nakon presude Harviju Vanštajnu oglasili su se brojne poznati glumci, novinari i aktivisti

  • 2
Hari Vajnštajn

Foto: Youtube Printscreen/ABC News

Suđenje Harviju Vajnštajnu budno je praćeno u Holivudu, a nakon presude reagovale su mnoge ličnosti iz filmske industrije.

Osramoćeni filmski producent proglašen je krivim za seksualni napad iz 2006. godine i za silovanje iz 2013. godine. Porota ga je proglasila krivim po najtežim tačkama optužnice, za dva krivična dela takozvanog predatorskog seksualnog napada na Mirijan Halej i Džesiku Man, za koji je inače predviđena kazna doživotnog zatvora, prenosi CNN.

Ešli Džad

Ešli Džud, koja je optužila Vajnštajna za seksualno uznemiravanje, zahvalila se ženama koje su bile u centru njujorškog slučaja.

 

- Za žene koje su svedočile u ovom slučaju i prolazile kroz traumatični pakao: učinile ste veliku stvar za devojke i žene svuda, hvala vam - tvitovala je glumica.

Rozana Arket

Rozana Arket jedna je od više od 80 žena koje su Vajnštajna optužile za seksualno nedolično ponašanje i takođe je izrazila zahvalnost ženama koje su svedočile. (Vajnštajn je u više navrata negirao sve optužbe o seksu bez saglasnosti.)

 

- Zahvalnost hrabrim ženama koje su svedočile i poroti zbog uvida u prljavu taktiku odbrane. U budućnosti ćemo izmeniti zakone tako da se žrtve silovanja čuju, a ne diskredituju i da ljudima bude lakše da prijave silovanja - napisala je Arket u tvitu.

Rouz Mekgovan

Mekgovanova je bila jedna od od najglasnijih žena koje su optužile Vajnštajna.

- Danas je važan dan i ogroman korak napred u našem kolektivnom isceljivanju - napisala je u tvitu.

Entoni Rep

Rep,  koji je 2017. optužio glumca Kevina Spejsija da ga je seksualno napastvovao kada je imao 14 godina, takođe se zahvalio Vajnštajnovim tužiljama. (Kada je optužen, Spejsi je rekao da se ne seća susreta koji je Rep opisao, ali se izvinio "zbog onoga što bi bilo izuzetno neprikladno pijano ponašanje.")

 

- Pozdravljam žene koje su hrabro istupile da pomognu da se zauvek  promeni pristup onome sa čim se one, a i svi mi, moramo suočiti. Zahvalan sam što vidim kako je ovde pravda zadovoljena.

Tarana Berk

Tarana Berk, aktivistkinja koja je skovala termin #MeToo i osnovala istoimenu organizaciju, dala je izjavu za CNN nakon vesti o presudi Vajnštajnu.

- Harvi Vajnštajn je decenijama u Holivudu delovao nekažnjeno i bez griže savesti. Ipak, bile su potrebne godine i prikupljeni su milioni glasova da bi jedan čovek mogao da odgovara pred pravnim sistemom - rekla je Berk.

 

Ronan Farou

Farou, novinar koji je u "NewYoorker"-u objavio priču više žena koje su optuživale Vajnštajna, iskazao je počast ženama koje su pomogle u rasvetljavanju slučaja.

 

- Današnji ishod na suđenju Harviju Vajnštajnu u Njujorku rezultat je odluka više žena da se izjasne novinarima i tužiocima uz velike lične žrtve i rizik - napisao je. - Molim vas, mislite o tim ženama danas.

Padma Lakšmi

Lakšmi je podržala glumicu Anabelu Šjoru, jednu od Vajnštajnovih tužiteljki koja je svedočila protiv njega na suđenju u Njujorku.

 

- Vajnštajn je decenijama terorisao i napadao žene. Sada će sedeti u zatvorskoj ćeliji gde i pripada. Šaljem toliko ljubavi, podrške i najviše zahvalnosti Anabeli Šjori i svim ženama koje su se javile.

Rozi Perez

Perezova je takođe tvitovala reči podrške svojoj prijateljici Šjori.

- Harvi Vajnštaj je sa licicama odveden u zatvor! Zahvaljujući mojoj dragoj prijateljici #annabellasciorra koja je rekla istinu! Čestitam njoj i svima koji su se istakli po hrabrosti. To nije dovoljno, ali je ohrabrujuće! Ovo je još uvek velika pobeda! - tvitovala je Perez.

Elizabet Benks

Rediteljka, producentkinja i glumica takođe je proslavila presudu.

- Radujem se zbog njegovih žrtava i svih onih koji su su se oglasili i rekli da je vreme za pravdu - napisala je u tvitu.

 

Džad Apatov

Apatov je napomenuo da je Vajnštajn i dalje optužen za druge zločine.

 

- Ne zaboravite: Harvi Vajnštaj ima još četiri optužbe u Los Anđelesu. Ovo je samo početak - tvitovao je Apatov.

(V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    25. februar 2020 | 14:29

    Za rad sla e i bogatstva svaka je pristala!!! Pa kad su stekle bogatstvo sad im ON kriv!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA