≫ 

Od internata do vrha Holivuda, Oskara dobio nakon 56 godina snimanja: Džeki Čen slavi 66. rođendan

Slavni glumac iz Hong Konga danas puni 66 godina

  • 1
Jackie Chan, Džeki Čen Džeki Čen; Foto: CHINAFOTOPRESS/MAXPPP / MAXPPP / Profimedia

Gotovo da ne postoji generacija koja ne pamti legendarne filmove „Gas do daske”, u kojima je hongkonški glumac, reditelj i producent Džeki Čen (66) pokazao zavidne akrobatske sposobnosti.

U svojim filmovima ovaj majstor borilačkih veština je uvek energičan i bori se akrobatskim stilom. Iako mnogi glumci koriste kaskadere u opasnim scenama koje se ne usuđuju da izvedu, Džeki je sve sam izvodio.

Džeki, danas slavi 66. rođendan i od malena je bio okružen akrobatskim veštinama. Otac mu je bio kuvar, a majka spremačica u američkom firmi u Australiji.

Čen nije mogao da bude sa njima u Kanberi, pa je deset godina boravio u internatu u Tsim Ša Tsuiju u Honk Kongu. Tamo je naučio sve što mu je trebalo za uloge koje ja posle ostvario. Svladao je prevrtanje, padanje, akrobatske veštine.

- Učili smo sve i svašta, ali je treniranje često bilo vrlo naporno, ponekad je trajalo od pet ujutro pa sve do ponoći - rekao je svojevremeno.

Džekija je jedan reditelj odveo iz internata jer mu je bio potreban dečji glumac. Čen se oduševio i prihvatio je glumački život.

Postao je čovek koji je preživio nebrojene ogrebotine i modrice, nekoliko potresa mozga i hrpu preloma. Sam je jednom otkrio da je lomio nos tri puta, vilicu, vrat, ključne kosti, rebra, šake, kolena, lobanju, gležanj, prste....

Glumac se jednom prilikom prisetio snimanja filma “Božji oklop” iz 1986. Tokom jedne scene, pao je sa stabla i udario glavom o pod.

- Imao sam sreće jer znam kako pravilno da padnem. Ali svejedno sam se udario, potekla mi je krv iz uha i imam rupu na glavi - ispričao je tada Čen.

Džeki je u svojim filmovima, osim kaskaderstva, radio neverovatne stvari - hodao po užarenom uglju, jeo čili paprike, pio industrijski alkohol. "Tukao se" sa svime što je našao pri ruci.

Nekoliko puta se rugao kako je “pravi opasni dečko” jer u filmovima sve radi sam, dok Arnold Švarceneger (72) i Silvester Stalone (73) koriste kaskadere.

Arnolda je nedavno ponovo sreo, što je bivši Guverner Kalifornnije podelio na društvenim mrežama sa svojim fanovima.

Arnold Švarceneger, Džeki Čen Arnold Švarceneger i Džeki Čen; Foto: Instagram/schwarzenegger

Džeki je 2016. osvojio Oskara nakon 56 godina karijere i 200 snimljenih filmova. Ali to nije bilo za neku pojedinačnu ulogu, već je dobio počasnog Oskara za doprinos filmskoj umetnosti.

- Nakon 56 godina u filmskoj industriji, više od 200 snimljenih filmova, toliko slomljenih kostiju, konačno - rekao je tad Čen.

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    7. april 2020 | 18:26

    Bravo Dzeki!Jedino mi matematika ne ide...2016 tj pre 4 godine je dobio oskara posle 56 godina snimanja filmova sto bi znacilo da covek snima od svoje 6 godine filmove jer danas puni 66 godina i do danas snima vec 60 godina...ne,ne,ne...nesto se neko drugi zaracunao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA