≫ 

Holivud na nogama zbog smrti Afroamerikanca! Policajac ignorisao vapaj čoveka koji moli za život

Policajac ga je na zemlji držao najmanje sedam minuta, a on je u suzama vikao: "Molim te, ne mogu da dišem... Molim te, čoveče..."

  • 51
Snup Dog, Kardi Bi, Džastin Biber

Poznati užasnuti onim što se desilo/Printskrin: YouTube/Ljupka Stevic, Tanjug/AP, Justin Bieber, The Telegraph

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda (46) tokom policijskog privođenja izazvala je bes građana Minesote, ali i bes čitave nacije, među kojima su i brojne slavne ličnosti.

Među onima koji su izrazili svoj bunt povodom tragičnog događaja su Snup Dog, Džastin Biber, Kardi Bi, a pridružila im se i Adrijana Lima.

Džordž Flojd preminuo je u ponedeljak, 25. maja u Mineapolisu, od posledica brutalnog hapšenja od strane policajca koji je klečao osumnjičenom muškarcu na vratu, dok je on bespomoćno vikao: "Ne mogu da dišem, ne mogu da dišem", objavila je agencija Associated Press.

U hapšenje su umešana četvorica policajaca čiji identitet još nije otkriven, a koji su pod istragom koju sprovodi FBI i Biro za zločine u Minesoti. Protesti građana zbog smrti Afroamerikanca i dalje traju.

Slavne ličnosti uznemirio je i zgrozio snimak intervencije snimljen od strane svedoka, koji je postao viralan na društvenim mrežama, a na kojem se jasno vidi kako je nesrećni Džordž prikovan za pod dok se bori za vazduh, a policajci ne reaguju na njegov vapaj.

Slike jezivog hapšenja:

Tragičan događaj uznemirio je poznate ličnosti, koje su se oglasile na društvenim mrežama u želji za pravdom.

Snup Dog napisao je: "Nema pravde, samo smo mi".

 
 
 
View this post on Instagram

👊🏿🙏🏽🌹 no justice just us🚔A post shared by snoopdogg (@snoopdogg) on

 

Kardi Bi objavila je sliku Džordža uz poruku:

- Što je mnogo, mnogo je! Šta još treba? Civilni rat? Novi predsednik? Neredi? Umorni smo! Ja sam umorna! Ova zemlja je umorna! Ne plašite ljude kada radite ovo, samo pokazujete kolike ste kukavice! I kako Amerika ustvari nije slobodna zemlja!

 

Nagrađivani reditelj Ava Duvernej napsiao je na Tviteru:

- Zaslužio si svoj dah, svoje dostojanstvo, svoj život. ne da umreš na ulici, da te usmrti koleno policajca - belca - koji ti kleči na vratu. Zaslužuješ naše suze, naše molitve, naš bes, našu akciju. Moramo da reagujemo - za tebe - i za sve one koje kamere nisu snimile. Moramo.

 

Džastin Biber osudio je incident navodeći kako je to čist rasizam i objavio snimak uz komentar:

- Ovo mora prestati! Ovo mi je apsolutno bolesno. Ljut sam što je ovaj čovek UMRO. Tužan sam. Rasizam je zlo. Moramo da pustimo glas! Molim vas, ljudi. Žao mi je, Džordž Flojd.

 

Takođe, povodom ovog tragičnog događaja oglasila se i Adrijana Lima, koja je svoj stav objavila na Instagramu kratko poručivši da zahteva pravdu.

 
 
 
View this post on Instagram

JUSTICE! #GEORGEFLOYD @whitehouse #justiceforfloydA post shared by Adriana Lima (@adrianalima) on

 

Smrt Džordža Flojda pogodila je i bivšeg  NBA košarkaša Stivena Džeksona, koji je sa pokojnim Flojdom bio blizak prijatelj. Odrasli su zajedno u Hjustonu, imali su i nadimak jedan za drugog - Blizanac.

- To je ono zbog čega se moram probuditi. Flojd je bio moj brat. Zvali smo se blizanci. Moj brat je bio sam tamo u Minesoti, promenio je svoj život... Otišao je u Minesotu, vozio je kamione - rekao je uznemiren i u suzama u videu koji je u utorak objavio na Instagramu.

 

Čarls Mekmilan, jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila. Izjavio je i da je čuo da im je muškarac kojeg su privodili (Džordž Flojd, kako se ispostavilo) rekao da je klaustrofobičan.

Naveo je i da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime i onda preminuo.

- Molim te. Ne mogu da dišem. Molim te, čoveče. Molim te... Ne moogu da dišem, policajče. Ubićeš me. Molim te, ne mogu da se pomerim. Mama... Mama... - čuje se na uznemirujućem snimku.

Kruže priče kako je policajac u toku privođenja kolenom stao na vrat Flojdu i držao ga tako na zemlji dok je molio za vazduh najmanje sedam minuta, što je izazvalo kobne posledice.

Strahovit snimak intervencije koji je uznemirio naciju pogledajte u nastavku:

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(B. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA