"Imam 71 godinu... Vreme je za istinu o toj okrutnoj ženi!" Ispovest desne ruke Ane Vintur

- Moja priča je bajka, a u svakoj bajci ima mračnih događaja - kaže Andre Leon Talej, bivša desna ruka "modne mame"

  • 1
Andre Leon Talley Andre Leon; Foto: Profimedia/AKM Images/Backgrid USA

Bivša desna ruka Ane Vintur (70), "modne mame" i glavne urednice američkog modnog magazina "Vogue", gospodin Andre Leon Talej (71) je objavio autobiografiju pod nazivom "The Chiffon Trenches" u kojoj je svoju bivšu šeficu opisao kao hladnu i proračunatu osobu koja je povredila mnoge saradnike i uništila karijere mnogobrojnim dizajnerima.

Talej je imao 21 godinu kada je dobio ponudu da radi u "Vogue-u". Odgajala ga je baka koja je bila sluškinja u Durhamu u Severnoj Karolini, a kad je počeo da radi kao novinar, jedva je mogao da priušti obrok svakog dana.

Decenijama je bio jedini Afroamerikanac u uredništvu “Vogue-a”, a tek kasnije su se pojavili i Majkl Roberts kao modni ilustrator i dizajner u “Vanity Fair-u” i Robin Givhan - koja je ujedno jedina modna novinarka i urednica “Washington Post-a” koja je ikada dobila Pulicerovu nagradu.

U pomenutoj autobiografiji on je napisao:

- Ova biografija je moja istina, moj doprinos modnom svetu i kako sam taj svet promenio. I pišem o tome kako je Ana cenila i podcenila moj rad. Imam 71 godinu i napisao sam svoju istinu - kaže Talej.

Prvi je dobio intervju s Mišel Obamom kada je postala prva dama Amerike, kućni je prijatelj s mnogim slavnim modnim dizajnerima iz celog sveta i jedini koji je imao hrabrosti da Ani Vintur kaže da joj neka haljina loše stoji.

- Naravno, nikad nisam bio bezobrazan i rekao joj "izgledaš grozno u toj haljini". Samo bih je pitao "O, pa ko ti je to uradio?". Obrve bi se podigle do čela, a onda bi nastala tišina - priseća se bivši kreativni direktor i jedan od urednika “Voguea”.

Anne Wintour, Ana Vintur Ana Vintur; Foto: Profimedia/Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press

I u svojim tekstovima Talej je negovao prepoznatljivi stil. Dok su se drugi modni novinari uglavnom držali elegantne dosade, Talejeve kritike bi odjekivale nakon svake modne revije ili gala zabave. Njegova biografija izazvala je veliki interes javnosti jer je u knjizi opisao Anu kao okrutnu i bezosećajnu osobu.

- Mnogima je nanela velike emocionalne ožiljke. I još gore - ona nikad nije gajila strast prema odeći. Ona se brinula samo o moći i zato se tako dugo drži te pozicije glavne osobe u “Vogue-u”, jer zna da više od bilo koga na svetu može da stvori ili uništi karijeru svakog dizajnera - piše Talej.

- Jedan od urednika moje biografije, nakon što je pročitao rukopis, nazvao me i pitao: “Da li mislite da će nakon ove knjige Ana Vintur ikada više želeti da razgovara s vama?’. Odgovorio sam mu da sam siguran da hoće. Zašto ne bi? Podsetio me da sam, između ostalog, napisao da ona nije sposobna za “jednostavnu ljudsku dobrotu”. Ali ja verujem u ljude i smatram da za svakog uvek ima nade - odgovara cinično Talej.

Saradnja između Ane i Andrea Leona prestala je 2018 .godine, nakon što je otkrio da on više neće da radi intervjue na crvenom tepihu na godišnjoj “Met Gala” priredbi, niti za “Vogue-ov” podkast. Na “Met Gala” događaju zamenila ga je Liza Koši, mlada Jutjub zvezda.

- Ona sigurno nema pojma šta je to povratak Balensijaginih starih kaputa. Što ta mlada talentovana devojka može ponuditi “Vogue-ovoj” publici - pita se Talej aludirajući na jedinstveni rad Kristobala Balensijage, koji je od odeće radio prave umetničke skulpture.

On se u moćnoj izdavačkoj kući “Condé Nast” zaposlio pre 40 godina. Tamo je proveo ceo radni vek.

- Imao sam 21 godinu kad su mi ponudili posao u “Vogue-u”, a kad sam im vremenom rekao da imam zaista malu platu, odgovorili su mi: “Većina ljudi koji rade u “Vogue-u” ima i privatni biznis”. Ali ja nisam imao i nikada nisu razmišljali o tome - zaključio je on.

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA