≫ 

Princ Vilijam slavi 38. rođendan: Plaši se javnih govora, a na venčanje je zvao čak i beskućnike

Vojvoda od Kembridža je 21. juna napunio 38 godina

  • 0
Kejt Midlton Princ Vilijam; Foto: Tanjug/AP

Princ Vilijam i vojvoda od Kembridža, princ Vilijam, slavi 38. rođendan.

Punim imenom Vilijam Artur Filip Luis (38), rođen je 21. juna 1982. u Londonu i stariji je sin princa Čarlsa (71) i pokojne princeze Dijane, kao i unuk kraljice Elizabete II (94) i princa Filipa (99). Vilijam je drugi na redu da nasledi britanski kraljevski presto, odmah iza svog oca Čarlsa.

Upisao je "St Andrews" Univerzitet u Škotskoj, gde je 2005. godine diplomirao geografiju. Posle godinu dana pristupio je Kraljevskoj vojnoj akademiji "Sandhurst" gde je 2006. godine stekao čin drugog poručnika konjanika.

Iste godine ga je kraljica imenovala zapovednikom Kraljevske mornarice za Škotsku i zapovednikom za podmornice. 2010. godine je završio obuku za pilota spasilačke službe u kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu.

Imao je samo 15 godina kada mu je majka čuvena princeza Dajana 1997. godine poginula u automobilskoj nesreći u Parizu.

Što se tiče njegovog ljubavnog života, 29. aprila 2011. godine se venčao sa Kejt Midlton (38), pa su nedavno proslavili devetu godišnjicu braka.

Britanci su taj dan slavili, nije se radilo. Kao ni sutradan, kako bi se odmorilo od slavlja. Ceo događaj se prenosio na malim ekranima, a podaci govore da je kraljevsko venčanje gledalo tri milijarde ljudi. Prenosilo se i na internetu, gde ga je pratilo 72 miliona ljudi. Zbog toga je ovaj događaj ušao i u Ginisovu knjigu rekorda.

Vilijam i Kejt su na venčanje pozvali 1.900 ljudi. Poslate su pozivnice ispisane zlatnim slovima. Kraljevski par je želeo da na venčanju budu i "obični" ljudi pa su pozvali i brojne volontere, decu bez roditelja i beskućnike.

Oni danas imaju skladan brak i troje dece, princa Džordža (6), princezu Šarlot (5) i princa Luisa (2).

Princeza Šarlot pošla u školu Foto: Tanjug/Aaron Chown/Pool via AP

U jednom intervjuu vojvoda od Kembridža je priznao da se boji javnih govora zbog toga što slabije vidi pa ne može da raspozna lica u potpunosti. Kaže da mu je sve u magli, jer ne nosi kontaktna sočiva dok radi i govori na bini.

Vilijam tvrdi da je uvek bio anksiozan kada je trebalo da istupi pred ljude. Međutim, njemu je zapravo pomoglo to što nije mogao nikoga da prepozna, pa je rekao:

- Vid je počeo da mi se pogoršava kada sam odrastao, a nisam imao naviku da nosim kontaktna sočiva dok sam radio. Držao bih govore, a uopšte nisam mogao da raspoznam bilo čije lice. I to mi je stvarno pomoglo da pobedim anksioznost i strah od javnih nastupa - ispričao je Vilijam.

Princ je nedavno oduševio obožavatelje jer je bio tajni volonter, koji je putem telefona savetovao ljude tokom karantina za vreme pandemije korona virusa. U Velikoj Britaniji postoji platforma “Shout 85258”, koja nudi pomoć ljudima koji su upali u krizu, a podrška se vrši putem tekstualnih poruka.

Vilijam je bio jedan od volontera koji su odgovarali na brojne poruke onih koji se bore s nastalom situacijom. Prvo je morao da prođe obuku kako bi pružao psihološku pomoć. Da je tajni volonter, princ je otkrio putem jednog video poziva i tom prilikom rekao:

- Reći ću vam malu tajnu. Ja sam zapravo volonter na jednoj platformi - zaključio je princ Vilijam.

Video: Umesto da mahne, princeza Šarlot se isplazila novinarima

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA