Amerikanci poslali srpskog repera na Kubu da uništi Kastra? (FOTO)

Rodrigez i njegova grupa "Los Aldeanos" trebalo je da budu nesvesno uvučeni u tajni rat između Havane i Vašingtona, kao što pokazuju hiljade stranica dokumenata do kojih je AP došao, kao i desetine intervjua

  • 6

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, tvrdi AP.

Na komunističkoj Kubi to je bio projekat zbog kojeg je Božić mogao da se nađe u zatvoru, te on nije otkrio svoje prave namere kubanskom hip-hop umetniku Aldu Rodrigezu, čuvenom po izvođenju protestnih numera protiv uticaja Kastrove vlade na svakodnevni život, javlja Asošijeted pres, a prenosi Tanjug.

Rodrigez i njegova grupa "Los Aldeanos" trebalo je da budu nesvesno uvučeni u tajni rat između Havane i Vašingtona, kao što pokazuju hiljade stranica dokumenata do kojih je AP došao, kao i desetine intervjua.

Božićeva uloga je bila da poveća broj Rodrigezovih protestnih pesama, a njegov projekat je inspirisan protestnim koncertima studentskog pokreta koji je pomogao u svrgavanju nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine, navodi američka agencija.

USAID-ov tajni hip-hop projekat na Kubi imao je za cilj širenje demokratije, ali je kao i druge američke operacije na ovom ostrvu za izvođače imao amatere, primećuje AP.

Dokumenta pokazuju da je USAID više puta doveo nedužne Kubance i svoje operativce u opasnost, uprkos upozoravajućim znacima.

Vlasti su zatvarale ili ispitivale muzičare ili operativce USAID-a najmanje šest puta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glavas

    11. decembar 2014 | 22:42

    Sramota za Srbiju sto sa ovakvima ne postupaju isto kao i sa onima sto se idu da se bore po Siriji, Ukrajini, itd. Ovaj kao pojedinac je veci faktor destabilizacije nego i jedan borac, vojnik, pojedinacno. Nisu Saudijci bez razloga Otporase stavili na zabranjene liste.

  • љути четник

    11. decembar 2014 | 22:31

    Ne cudi me takvu politiku godi amerika

  • ap0calypto

    12. decembar 2014 | 06:04

    Imamo i mi tajno oruzje, mada je jos jace. Sa nasim moze doci do smak sveta. To oruzje se zove estrada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA