Ovo je deset najboljih filmskih nastavaka svih vremena! (VIDEO)

Na listi od 10 najboljih filmskih nastavaka svih vremena, po mišljenju stručnjaka, nalaze se "Kum 2", "Pre sumraka", kao i "Zvezdane staze 2". Ove filmove ne smete propustiti da pogledate!

  • 10

Filmski kritičar Bi-Bi-Sija sastavio je listu 10 najboljih filmskih nastavaka svih vremena a na prvom mestu liste našao se "Kum 2" Frensisa Forda Kopole.

Iako je generalno stav da su nastavci slabiji od prvog filma i da se snimaju samo da bi zaradili novac, Kopola je ovim filmom dokazao suprotno. "Kum 2" premijerno je prikazan pre tačno 40 godina, 12. decembra 1974. i ne samo da je iz druge perspektive preispitao scenario prvog dela već je i pružio drugačiji pogled na glavne likove.

Nastavak "Kuma" zapravo je portret američkog identiteta u 20. veku, mesavine urbanog siromaštva, imigranata, etničke diskriminacije pa čak i spoljne politike SAD uoči Kubanske revolucije 1959.

Drugi na listi je "Pre sumraka", nastavak kultnog filma Ričarda Linklatera "Pre svitanja" gde se Džesi (Itan Houk) i Selin (Žuli Delpi) sreću ponovo, devet godina posle dešavanja u "Pre svitanja" kada su proveli dan i noć u Beču pričajući, šetajući i zaljubivši se.

Dok je prvi deo bio eskapistička fantazija, drugi se pozabavio pitanjima propalih očekivanja, protoka vremena i žala za mladošću.

Serija filmova o Šerloku Holmsu gde su igrali Basil Ratborn i Najdžel Brus bila je jedna od prvih holivudskih franšiza, a film "Pursuit to Algiers", njihov 12. je možda najbolji.

Reč je o napetom, uzbudljivom, ratnom trileru prepunom stila i duhovitosti. I dok je danas nepisano pravilo da nastavci moraju da budu skuplji, ovaj film je u poređenju sa "Baskervilskim psom" bio napravljen za sitan novac ali je ekonomičnost pretvorio u inventivnost, obavivši siromašne rekvizite maglom i prigušenim svetlima što je priči dalo dodatnu dramatičnost.

Na listi se našao i film "Zvezdane staze 2: Kanov bes" iz 1982. godine. Dok je prvi deo bio lep, možda čak i poetičan, bez preterane drame, režiser Nikolas Mejer batalio je specijalne efekte i u "Kanovom besu" je sukob admirala Kirka (Vilijam Šatner) i njegovog neprijatelja Kana (Rikardo Monalban) sveden na lica glumaca podarivši tako ljubiteljima filmova jedan od najlepših naučno-fantastičnih filmova svih vremena.

Akira Kurosava bio je najelegantniji u svojim prvim filmovima, uključujući džudo ep "Sanširo Sugata" koji je ispričao u dva nastavka.

Dok su njegovi kasniji filmovi puni neočekivanog nasilja i mačo momenata, "Sanširo Sugata" filmovi su priča o disciplini borilačkih veština i tome kako ona moze da obogati dušu. Time se naročito bavi drugi film gde glavni junak, džudo majstor odbija da se bori protiv američkog protivnika a kraj, tiha borba u snegu, je nezaboravan.

U filmu "Raspoložen za ljubav" Čou Mo-van (Toni Leung) ostaje slomljenog srca pošto se njegova veza sa Su Li-žen (Megi Čeung) završava.

On putuje u Angkor Vat i tajnu svoje ljubavi šapuće u šuplje mesto hrama. Ta šupljina postaje ambis koji preti da proguta Mo-vana u filmu "2046". Film je poema o sećanju i ostaje u pamćenju čak i više od "Raspoložen za ljubav" po svojim vizuelnim i muzičkim detaljima nego po priči.

Sigurni Viver je praktično izmislila koncept žene-akcionog heroja u "Osmom putniku" gde je bila poslednja preživela, ali je bio potreban Džejms Kameron da sa "Osmim putnikom 2" franšizu pretvori u feministički film gde je Ripli Sigurni Viver sada okoreli profesionalac, spreman da se suoči sa vanzemaljcem a ne samo slučajni preživeli. 

"Osmi putnik 2" je ratni ep o sukobu dva plemena koji vode dve neustražive ženke - Ripli i kraljica - koje snagu crpe iz materinskog instinkta.

Dok je film "Indijana Džons i izgubljeni kovčeg" bio primer modernog avanturističkog filma, njegov nastavak "Indijana Džons i poslednji krstaš" ide dublje i postaje bogata studija karaktera gde se neustrašivi arheolog (Harison Ford) udružuje sa ocem sa kojim je jedva komunicirao proteklih 20 godina (Šon Koneri) u potrazi za Svetim Gralom.

Gral ovde nije samo rekvizit već simbol unutrasnjeg putovanja ka zrelosti. Moguće je, navodi kritičar Bi-Bi-Sija, da je za tu "kvaku" zaslužan Tom Stpard koji je ispeglao scenario i napisao većinu dijaloga učinivši ovaj film najbolje napisanim akcionim filmom.

"Za šaku dolara", nastavak filma "Dobar, loš, zao" Serđa Leonea verovatno je najozbiljniji film o muškom prijateljstvu dok je "Imperija uzvraća udarac" publiku povela na mračnije putovanje u dalekoj, dalekoj galaksiji.

Prvi deo "Ratovi zvezda" bio je priča o trijumfu i katarzi, u drugom delu, glavni junaci su umorni, usamljeni i u begu. "Imperija" je zacementirala uspeh Lukasove franšize i pokazala je da je svetlost sija mnogo sjajnike ako je okružena mrakom. 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    13. decembar 2014 | 14:24

    A Terminator 2???

  • Uchiha

    13. decembar 2014 | 13:11

    Smijesna lista.Cast i kapa dolje za pojedine filmove na listi ali daleko da su bolji od svojih predhidnika.I s obzirom da se radi o listi nastavaka onda treba da budu nastavci koju su bolji od prvog dijela a to je po meni samo Terminator:sudnji dan i mozda najbolji nastavak ikad snimljen nolanov Mracni Vitez

  • Boom!

    13. decembar 2014 | 12:55

    Kum ll. Zakon!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA