DŽONI ŠTULIĆ: Ne želim da umrem u bedi

- Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Niko mi ne može uzeti dušu - rekao je muzičar

  • 19

Žalbe advokata Branimira Džonija Štuliića, koje je pokrenuo postupak protiv jedne izdavačke kuće, kao i pojedinih diskografskih kuća zbog navodnog kršenja autorskih prava, nedavno su odbačene. Sam muzičar, koji živi u Holandiji, kaže da je prilično ljut zbog toga.

- Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih advokata, dok u Hrvatskoj nisu čak želeli ni da započnu postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj verovatno u svetu, da mi za sve moje muzičke i literarne radove nisu plaćali zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Niko mi ne može uzeti dušu. Bluz pevačica Bili Holidej je umrla u bedi, a ja kažem nije sirota Bili, već kompozitor i pisac Džoni, ne bih da skončam tako - rekao je Štulić za "Blic", koji navodi da nikada nije potpisao nikakve ugovore sa izdavačkim kućama za svoja dela.

Branimir Džoni Štulić Foto: Youtube/BRANIMIR ŠTULIĆ

- Iz SOKOJ-a sam izašao u februaru 1981. godine. Od tada pa sve do dana današnjeg pesme “Azre”, moji kasniji solo albumi, stalno se reizdaju, kao i moja sabrana dela koja je štampao “Plato”. Ja za trideset godina eksploatacije mojih dela ne mogu da pravdu dobijem ni na sudu. Moji zahtevi budu odbačeni i zastareli. A za to vreme, mnogi puno zarađuju na mojim delima. To se može uporediti sa razduživanjem u vojsci. Kad se neko razdužuje u vojci, a neko mu je ukrao opasač, on ga krade drugom vojniku, sledeći put vojnik koga su pokrali krade opasač novom regrutu i tako unedogled. Neko ko se jednom bude ozbiljno upustio u razmere pljačke moga dela i sve to bude obelodanio i dokumentovao, zaslužuje Pulicerovu nagradu - istakao je on.

(Telegraf.rs/"Blic")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    5. april 2015 | 10:56

    E, moj Dzoni, zivimo u zemljama lopova i baraba!

  • Ime

    5. april 2015 | 11:34

    neka dodje u srbiju, ja ću mu dati kuću na poklon, bez ikakve nadoknade. skupicemo kes, to je najmanje što možemo. vrlo sam ozbiljan. ako neko može da ga kontaktira, neka mu prenese, ja ću ostaviti redakciji kontakt.

  • pavle

    5. april 2015 | 11:20

    Dzoni Legendo,trazis pravo u zemljama u kojima pravo ne postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA