ON JE BIO POZNATI HOLIVUDSKI GLUMAC: Da li ste znali da je bio Srbin? (FOTO) (VIDEO)

Bred Dekster, čije je pravo ime bilo Veljko Sošo, igrao je brojnim filmskim ostvarenjima, među kojima su i "Asfalt na džungli" i "7 veličanstvenih". Glumio je zajedno i s Merlinin Monro, a njegov veliki prijatelj bio je Frenk Sinatra, kojem je i spasio život

  • 1

Jedan od poznatijih holivudskih glumaca iz sredine dvadesetog veka bio je Bred Dekster, Amerikanac srpskog porekla. Rođen je 1917. godine  u Goldfildu, u američkoj državi Nevada pod imenom Veljko Sošo.

 

Njegov maternji jezik bio je sprski, a važio je za zgodnom i markantnog glumca. Karijeru je započeo nakon Drugog svetskog rata, i počeo je da glumi pod imenom Beri Mičel.

 

Postao je ubrzo poznati holivudski glumac. Uzima ime Bred Dekster, a igrao je u mnogim čuvenim ostvarenjima. Između ostalog i u filmu "Džungla na asfaltu", zajedno sa legendarnom Merilin Monro.

 

Pogledajte kako je Bred Dekster glumio u filmu "Džungla na asfaltu":

 

 

Takođe, igrao je u vesternu "7 veličanstvenih", uz rame sa sjajnom glumačkom postavom koju su činili Stiv Mekvin, Jul Briner, Džejms Koburn, Čarls Bronson, Robert Von i Horst Buholc.

 

Bred Dekster u filmu "7 veličanstvenih":

 

 

Bred je bio veiliki prijatelj sa legendarnim Frenkom Sinatrom. Njihovo druženje počelo kada ga je Dekster spasio od davljenja.  Zbog ovog herojskog čina, američki glumac srpskog porekla dobio je medalju Crveni krst, koja se dodeljuje za hrabrost.

 

Kako je jedan kršni Hercegovac spasao Frenka Sinatru? (FOTO)

 

Dekster i Sinatra snimili su dva filma zajedno, a njihov odnos pogoršao se kada je Frenk odbio da završi snimanje ostvarenja "Goli trkač", u kome je i Bred igrao.

 

- Ja sam bio jedini čovek koji se usprotivio Sinatri... Nisam mogao da trpim njegovu glupost - rekao je svojevremeno Dekster.

 

Foto: Wikipedia/Ttonyb1, Noirish

Foto: Wikipedia/Ttonyb1, Noirish

 

Bred Dekster se takođe bavio produkcijom. Zajedno sa još jednim Srbinom, Karlom Maldenom, producirao je seriju "Skag". Pored u filmovima, igrao je i u televizijskim serijama kao što su "Ričard Dajmond", "Privatni detektiv", "Kolt 45", "Otkucaji ulice Burbon" i "Meniks".

 

Tri puta se ženio, a interesantno je da je 1987. godine u domaćem ostvarenju "Tajna manastirske rakije". Tumačio je lik Veljka Pantovića, a pored njega, u ovom filmu igrao je i Velimir Bata Živojinović.

 

Ovo su Nemci koje je Bata Živojinović "pobio" u filmu "Valter brani Sarajevo", da li znate koliko? (VIDEO)

 

Krajem osamdesetih se povukao iz glume. Preminuo je 2002. godine u mestu Rančo Miraž, imao je tada 85 godina.

 

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    24. jul 2015 | 08:01

    Један од највећих холивудских глумаца Роберт Мичам такође је поријеклом био Србин из Херцеговине!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA