NOVOGODIŠNJA HIMNA: Sve o pesmi "Jingle Bells" (VIDEO)

Čuvenu numeru je sredinom 19. veka komponovao Džejms Lord Pjerpon i ovo je prva kompozicija koja je emitovana iz svemira

  • 1

Verovali ili ne, jedna od najpopularnijih božićnih i novogodišnjih pesama "Jingle Bells" čiju melodiju znaju čak i Srbi, napisana je davne 1857, a obrađivale su je desetine muzičara, od "Bitlsa" do Frenka Sinatre.

Legendarna numera je nastala oko 1850 u Medfordu u Masačusetsu, a kako se priča, autor Džejms Lord Pjerpon je bio inspirisan lokalnom trkom sanki. Zvanično, Pjerpon je pesmu, tada pod nazivom "One Horse Open Sleigh", registrovao 16. septembra 1857,  a dve godine kasnije novogodišnja himna uz koje su odrastale generacije, dobila je današnji naziv.

Iako je Pjerpon pesmu komponovao da bi se izvodila u crkvi njegovog brata u Savani (Džordžija), "Jingle Bells" je brzo prerasla lokalne okvire i postala jedna od najizvođenijih numera ikada.

Ovu kompoziciju su prvi snimili članovi "Edison kvarteta" 1898, a neke od najpoznatijih verzija su obrade Glena Milera, Binga Krozbija i Benija Gudmena.

A lista izvođača koji su snimili "Jingle Bells" je zaista impozantna - "Bitlsi", Djuk Elington, Ela Ficdžerald, Frenk Sinatra, Lučijano Pavaroti, Džoni Keš, Elvis Prisli...

Budući da je pesma starija od 75 godina, autorska prava su davno istekla, i "Jingle Bells" spada u opšte dobro, možete je kopirati i obrađivati do mile volje.

Poseban kuriozitet je da su 1965. dvojica astronauta tokom misije "Gemini 6" u odgovoru na pitanje zemaljske kontrole iz Hjustona, odgovorili tako što su pustili "Jingle Bells" koja je tako postala prva numera emitovana iz svemira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    14. decembar 2013 | 08:46

    И ми имамо лепе Божићне песме чика Јове Змаја, а ко је смео да напише музику за те песме. Сад слушамо туђе, као то је cool, а за нас у туђини то је свакодневица, почев од друге половине новембра.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA