Vreme čitanja: oko 2 min.

ĐELEM, ĐELEM: Romsku himnu napisanu u nacističkom logoru brutalno pevaju Ivan Kurtić i Zejna Murkić

Vreme čitanja: oko 2 min.

U nedelji kada obeležavamo Svetski dan Roma (8. april) poslušajte najčuveniji romski hit uživo u čak 3 verzije - Ivana Kurtića i Zejne, zatim Sandre Rešić i dua Mushkalica

  • 7

Jednu od najpoznatijih romskih pesama, Đelem, đelem pevali su mnogi poznati pevači među kojima i Tereza Kesovija, Olivera Katarina, a najpoznatiju verziju kod nas izveo je legendarni Šaban Bajramović. Ipak, ovakvu, akustičnu verziju, kakvu su, u nedelji kada se obeležava Svetski dan Roma (8. april) uživo u Love&Live Telegrafovom muzičkom studiju otpevali Ivan Kurtić (pobednik Pinkovih zvezda) i Zejna Murkić (bivša pevačica grupe Luna) sigurno do sada niste čuli. I sigurno će vam se dopasti.

Ivana i Zejnu na klaviru je ispratio maestralni Ivica Đokić,  a osim najpoznatije romske pesme, na našem Youtube kanalu Telegraf music ekskluzivno možete da vidite i čujete još nekoliko velikih hitova u izvedbi ovo dvoje supertalentovanih umetnika.

Zapratite nas, uživajte i očekujte nove i stare velike hitove i nove vrhunske muzičare i pevače, a pogledajte još dve verzije pesme Đelem, đelem koju su u našem studiju snimili Sandra Rešić i akustični duo Mushkalica.

Samo uživo. Samo akustično. Samo jako i dobro. Jer muzika je ljubav - Love&Live!

A ekskluzivno, u subotu, 8.4. na Svetski Dan Roma, samo na Youtube kanalu Telegraf music - 3 nove pesme iz našeg studila, koje izvode Ivan Kurtić, grupa Kal i Amira Medunjanin.

KO JE PRAVI AUTOR ĐELEM, ĐELEM

A za sve koji su mislili da je pesmu Đelem, đelem napisao Šaban Bajramović, evo prave istine o njoj i njenom autoru:

Autor je svetske himne Roma "Đelem, đelem" je Žarko Jovanović Jagdino, svetskoj publici poznat kao Jarko Jovanović. Rođen je 26. decembra 1925. godine u Batajnici. Početkom 60-tih otišao je u Pariz gde je živeo sve do smrti. Za vreme rata bio je zarobljenik u tri koncentraciona logora a kasnije učesnik NOB-a.

Pesma je nastala 1949. godine u saradnji sa tamburašem Milošem, prijateljem iz Radio Beograda. Verzija "Đelem, đelem" ("Idem, idem") je nastala za vreme II svetskog rata u nacističkom koncentaracionom logoru. Žarko Jovanović je napisao novu verziju. Originalni naziv je "Opre Roma" što u prevodu znači — "Dižite se Romi"). Zahvaljujući filmu "Skupljači perja" reditelja Aleksandra Petrovića i Oliveri Katarini koja je "Đelem, đelem" interpretirala na njoj svojstven način, pesma je postala popularna širom sveta.

Žarko Jovanović Jagdino snimio je preko desetak ploča, nastupao je u mnogim svetskim muzičkim centrima i održao preko hiljadu koncerata i umro je 26. marta 1985. godine. Sahranjen je u Parizu.

Žarkovi sinovi, poznati kao "Cigani Ivanovići" nastavili su da muzički pronose slavu svoje porodice i svog oca. Veliku popularnost stekli su u Francuskoj, a potom i na prostoru bivše Jugoslavije godina 80-tih.

NAPOMENA: Poštujte autorska prava, poštujte izvođače i izdavače, kupujte legalna muzička izdanja. Love&Live realizuje se uz podršku OFPS-a, SOKOJ-a i Unije diskografa Srbije.

Telegraf music

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • divno

    31. januar 2020 | 23:15

    ovo dvoje pevača što više forsirati da budu podstrek i drugim talentovanim Romima da se posvete muzici i skinu sa scene polugole guzičarke koje uništavaju sluh i živce.Želim im da dobiju dobru pesmu za EVRVZ takmičenje i da nas predstavljaju.Predstavljalisu nasmnogikoji nisu ni blizu talentovani kao Kurtić koji je fenomen.

  • Dex

    1. februar 2020 | 08:06

    Bravo

  • reorija zavere

    1. februar 2020 | 06:12

    Potrazite na youtube Djelem, djelem verziju koju peva Saban Bajramivic sa Cubismo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA