≫ 

Muzička apoteka: Mogu li dva čoveka da napišu jednu istu pesmu? (VIDEO)

Poznati radio voditelj Goran Milošević pozabavio je ovom zaniljivom temom

  • 0
Mitar Mirić, RTS, novogodišnji program Foto: Nikola Tomić

Pitanje je i duboko filozofsko, i psihološko, i pravno, i biološko-medicinsko: Mogu li dva čoveka, makar bila i dva rođena brata, da napišu jednu istu pesmu? U književnosti se potpisuju Iljf i Petrov, u zabavnoj muzici braća Vranješević, u narodnoj muzici braća Bajić... Dakle, u svetu umetnosti braća Boljanović nisu usamljen slučaj. Nekako i mogu da razumem da dva čoveka pisu i napišu jednu knjigu, ide mi u glavu i da više ljudi učestvuje u komponovanju jedne pesme, ali nikako ne kapiram kako dva brata pišu istu zivotnu priču i dele istu emociju.

Muzička apoteka bi istražila i ovaj "fenomen", ali ima jedan nerešiv problem - braća Boljanović duže vreme ne govore. Trudio sam se da ih izmirim, ili makar da postignem primirje dok traje moja emisija, ali ne ide. Ne kaže zalud naša poslovica - nema rata dok ne udari brat na brata. Doduše, i jedan i drugi, i Ilija i Đuro, bili su u mojim radio emisijama, ali odvojeno, sa suprotnim pričama. Iz tih razgovora zaključujem da je Ilija bio bliskiji sa Bucom Jovanovićem, a Đuro sa Ljubom Kešeljem, pa pretpostavljam da je tekstove za Bucu pisao Ilija, a tekstove za Ljubu Đuro. Na pločama se potpisivali kao braća Boljanović, ili samo b. Boljanović, ili I. I Đ. Boljanović...

Biće da je svaku pesmu pisao jedan od braće, a onda se braća posvađala oko tantijema.

Kao autor emisije Muzička apoteka nalazim se pred problemom s obzirom na najavljene stroge izmene Zakona o autorskim pravima - kako da pribavim prethodni potpis od zavađene brace. Priznaćete da bi bila grehota zaobići ovakve pesme u Muzičkoj apoteci.

"Žena prijatelja mog" je po mnogima prva novokomponovana rumba u narodnoj muzici koja je postala mega-hit. Poslušajte prvu verziju te pesme iz 1974. koju peva Meho Puzić.

Ljubomir Đurović je legendarni pevač pesama sa crnogorskim motivima. I ovu pesmu potpisuju braca Boljanović uz ansambl Dragana Aleksandrića.

"Povedi kolo Miloje" je pesma koja je zaparala uši tadašnjem komunističkom režimu zbog reči "blagim danima" i bila je godinama u "bunkeru". Pesmu su snimili u duetu Pera Grubić i Nikola Urošević Gedža.

Merima Njegomir ima mnogo antologijskih pesama. "Mezimica" je jedna od najslušanijih, naročito na radiju.

Pesmu "Kako da te sutra zovem" snimilo je nekoliko izvođaca - Ljubo Kešelj koji je i kompozitor pesme, Sena Ordagić, Marinko Rokvić... Muzička apoteka vam preporučuje prvi snimak ove pesme iz 1979. Peva Imeri Seifadin Sefer.

Braća Boljanović su najvise prisutni u kompozicijama Ljube Kešelja. Ovo je Ljubin pevački prvenac "Svud se dičim što na baba ličim".

Po mnogima najlepša pesma u prebogatom opusu Mitra Mirića - "Voli me danas vise nego juče". Pesma sa naravoučenijem. Komponovao Ljubo Kešelj, na reci braće Boljanović, uz ansambl Branimira Đokića.

Buca Jovanović je komponovao mnogo srceparajućih pesama. "Otišo si u svet zbog nje sine" je jedna od najpotresnijih priča u sjajnom izvođenju Milije Stankovića Broleta.

Anđelka Govedarović je 1976. snimila prelepu pesmu kojoj preti zaborav - "Koga hoću ljubiću, koga necu varaću".

I za sam kraj, nešto naj, naj. "Kad se smijes mila kćeri" na stihove koje na ploči potpisuje Đuro Boljanović, prelepu melodiju je komponovao Žarko Pavlović Valjevac, a otpevao, kako sam ga davno titulisao, "princ lakih nota" Nedžad Salković. Ovu pesmu mnogi pevaju pre molitve, a mnogi je pevaju i umesto molitve. Ovakva pesmetina svakako zaslužuje mnogo bolji snimak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA