≫ 

Muzička apoteka: Festival jugoslovenske narodne muzike u Parizu (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1
Šaban Šaulić koncert Foto: A. Nalbantjan

Najpoznatiji festival novokomponovane narodne muzike - "Ilidža" - traje nekoliko decenija. U redovima koji slede predstaviću neke od pesama sa Festivala jugoslovenske narodne muzike u Parizu. Održan je jednom i nikad više, februara 1975.

Savez kompozitora Jugoslavije došao je na ideju da "Ilidžu" organizuje za naše radnike u inostranstvu. Pala je odluka da to bude Pariz. Diskofrafske kuće su odredile svoje predstavnike, odabrani su orkestri Ace Stepića i Bokija Miloševića, i doneta je vrlo hrabra odluka - da o pobedniku odlučuje glas publike, bez žirija. Dešavalo se, i to redovno, da se na sarajevskoj Ilidži totalno raziđu glasovi publike i žirija. Mnoge pesme koje na Ilidži nisu dobile nijednu nagradu i zauzele tamo neko 15. mesto, (primer je pesma "Topla zima, plava žena") postale su evergrini, a mnoge od žirija nagrađene pesme, nisu se primile u narodu.

I, publika je rekla svoje: Šaban Šaulić je bio apsolutni pobednik sa pesmom "Ti si sada srećna" koju autorski potpisuje Milena Plavšić. Lepa Lukić i Zoran Kalezić daleko su bili iza Šabana. Inače, ovo je prva pobeda kralja narodne muzike na nekom festivalu i njegova prva ploča posle raskida saradnje sa Bucom Jovanovićem.

Insajderi Muzičke apoteke javljaju kako je legendarni Buca pokušavao hladnim gaziranim pićem i oblacima duvanskog dima da osteti Šabanovo grlo uoči nastupa. Očigledno, nije mu uspelo, i Šaban je od ovog festivala počeo sam sebi da komponuje pesme. Pobednička pesma je, čini se, rezultat tesne saradnje sa Milenom Plavšić.

Na ovom festivalu prvi put je otpevana jedna od najlepših narodnih pesama "Pastirica". Pesma je prosla nezapazeno, Rade Petrović je, kako i sam priznaje, pesmu otpevao malo "posnije" sa karikaturalnom dikcijom. Tek 12 godina kasnije pesmu je presnimio isti pevač uz ansambl Tomice Miljića i tako je postala mega-hit. Ovaj prvi snimak "Pastirice" je samo za retke muzičke gurmane.

Obratite pažnju i na brkove Dobrivoja Topalovića, specijalno "zakovrnute" za "naše" Parižanke.

Bilo je to vreme dominacije šumadijske dvojke. Skoro svaka festivalska pesma bila je u dvojkaškom ritmu. Dvojku su pevali ne samo Srbi, Šumadinci, nego i Makedonci, Hrvati, Albanci...o Bosancima da i ne pričam.

Dvojka je jos uvek živa, makar u Muzičkoj apoteci.

VIDEO: Milanče Radosavljević- prvi gost u prvoj narodnjačkoj online TV emisiji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salence

    14. april 2019 | 14:30

    Nista bez Bosne. Ilidza se obnovila, moze ponovo I u Parizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA