≫ 

Muzička apoteka: Sevdah naš nasušni (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1

Sevdah je ljubav u svim rečnicima i u svim pesmama. Sevdah je, dakle, u svima nama, a ne samo u Bosni i Bosancima. Sevdalinka je, izvorno, gradska ljubavna pesma. Mada, koja to pesma nije ljubavna?

Muzička apoteka vam predstavlja izbor od 10 starih, izvornih sevdalinki (pesama nepoznatih autora).

Sevdalinka je, uz šumadijsku pesmu, temelj Muzićke apoteke. Ovo je tek prva lista iz sevdalijskog ciklusa.

Branka Stanarčić, "ženski Šaban", uz harmoniku i orkestar Radoja Mitrovića Barajevca, snimila je 1978. ceo album sa 10 starih izvornih pesama i sevdalinki.

Nedeljko Bilkić je rođeni sevdalija. Pre 40 godina snimio je sa ansamblom Radojke Živković sevdalijski program za RTV Ljubljana. Sa tog albuma predlažem biser "Je l' ti žao sto se rastajemo".

Vida Pavlović je rođena u Srbiji, ali je sevdah zavolela u "seher" Sarajevu pevajući po kafanama. Vidin muzički otac, Buca Jovanović, odsvirao je brojne sevdalinke na pločama. Poslušajte kako Vida peva, a Buca svira pesmu "Snijeg pade drumi zapadoše".

Silvanina 12 godina mlađa sestra, Mirjana Bajraktarević, snimila je sevdalijske pesme. Sledi pesma "Ah moj Aljo" uz ansambl Bokija Miloševića.

Silvanin glas je usao u sve kafane i sve arhive. "Zvezda tera meseca" je od 19. veka nezaobilazna u svakom narodnjačkom repertoaru.

Krsni Tutinac, Hamid Ragipović Beško, neguje i sandžački i bosanski sevdah. Poslušajte legendarnu "srdu" uz ansambl i harnoniku Jovice Petkovića.

Safet Isović je ovekovečio mnoge pesme svojim, kako u Bosni kažu, tumačenjem. I ova pesma je od davnina - "Slavuj ptica mala" ili kako je neki zovu "Vežite mi đogu za nisan kod nogu".

Doktor, neuropsihijatar, Himzo Polovina, nije jurio tiraže i popularnost. Snimao je samo stare izvorne sevdalinke i poneku novu pesmu u sevdalijskom ruhu.

Zaim Imamović je prvi posleratni bosanski pevač koji je stekao veliku popularnost tačnim i nenametljivim pevanjem. Poslušajte Zaimovo izvođenje pesme "72 dana".

Pesmu "Čudna jada od Mostara grada otpevali su mnogi i pre Meha i bolje od Meha. Ali, Meho je bio najviše narodski čovek od svih legendarnih bosanskih sevdalija i zato se njegova verzija toliko primila u Srbiji.

I gle čuda! U 21. veku više se peva sevdah u Srbiji nego u Bosni. U Srbiji se više se peva o Bibi i Ahmu nego o čobanici Radi i Miloradu bekriji!

VIDEO: Milanče Radosavljević- prvi gost u prvoj narodnjačkoj online TV emisiji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA