≫ 

Muzička apoteka: Proleće u narodnoj pesmi (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 0

Pesma je, po mnogima, pevani govor, zbir lepih reči. Dah proleća i bujanje prirode večita su inspiracija pesnika. Prolećne teme upakovane su i u vesele i tužne pesme. Od vetra lahorca sto se u jelek skrio do tople kiše koja briše njene tragove. Proleće na radost, proleće na setu, pa kako kome.

Dobrica Erić je izbegavao esdradizaciju svojih stihova. Ipak, zbog prijateljskih odnosa sa nekim kompozitorima i pevačima, snimljeno je tridesetak njegovih tekstova. Poslušajte dve prolecne teme Dobrice Erića u pesmama "Proleće mi budi uspomene" i "Bosno moja jabuko u cvetu".

Vera Ivković - "Proleće mi budi uspomene"

Miloš Bojanić - "Bosno moja jabuko u cvetu":

Kompozitor Radoje Barajevac i tekstopisac Mirjana ilić na Ilidži 1977. podarili su prelepu pesmu Ljubi Nedeljkoviću. Pesma je zaboravljena, vredi je živnuti.

Šaban je snimio nekoliko stotina pesama, a Miodrag Z. Ilić napisao nekoliko hiljada tekstova. Poslusajte sećanje na toplu kišu u pesmi "Ne dam te nikom".

Maestro Miša Marković je samo jedan u nizu bivših rokera uspešno prešaltovanih u narodnjake. Zorici Marković je komponivao evergrin "Zumbuli cvatu". Rekli bi klinci - kulturiška pesma.

Branislav Cvetinović Laki je naš narodnjački Jesenjin. U Šabanovoj pesmi je proslavio beli narcis, a u Kalezićevoj jasmin u proleće.

Ahmet Bajrić je nedovoljno iskorišćen i pomalo zaboravljen pevač. Sve sto je snimio, u duhu je Šumadije i sevdaha. Izbunario sam za muzičke gurmane - "Proleće je gorom vetrić piri".

Branka Stanarčić priziva proleće u pesmi "Prošli su snegovi". Zaboravljeno, a zvuči tako šlagerski.

Još jedan narodnjački Jesenjin, Rade Vučković, napisao je Šerifu Konjeviću pesmu "Opet je proleće jedina moja".

I za kraj "prolećnog ciklusa, antologijska, "A tebe nema". Na ploči je kao autor teksta potpisan Živojin Miljković. Dobro obavešten izvor Muzičke apoteke tvrdi da je reči ove pesme napisala Zorica Brunclik.

VIDEO: Milanče Radosavljević- prvi gost u prvoj narodnjačkoj online TV emisiji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA