≫ 

Muzička apoteka: Jordan Nikolić (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 4

Jordan Nikolić (1933-2018), autentičan tumač narodnih pesama kosovsko-metohijskog ciklusa, otišao je sa ovog sveta pre godinu dana. Živeo je skromno i neprimetno, pevao lako i nenametljivo, tako je i otišao. I za života nije zauzimao mnogo prostota u medijima. Kad je snimao trajne snimke za Radio Prištinu i Radio Beograd i pesme na gramofonskim pločama, samo povlašćeni su mogli na jedinu televiziju. A kad su se namnožile televizije i počele utrkivati za rejting, u toj trci, ovaj čovek aristokratskog duha, nije ni hteo da učestvuje.

Rođen je u carskom Prizrenu gde je propevao kao dete, završio osnovnu skolu, gimnaziju, muzičku školu i solo pevanje. U Beogradu je zavrsio Filološki fakultet, odsek za srpsko-hrvatski jezik i književnost. Na prvim pločama je pevao napolitanske i grčke pesme (ispisnici su ga prozvali Jordan Napolitanac), a onda su proradili koreni i geni.

Bilo je i pre i posle Jordana sjajnih interpretatora narodnih pesama s Kosova i Metohije, tehnički možda i boljih. Jordan je imao nešto posebno - glas plemenite lirske boje, glas koji budi ono svetosavsko i nemanjićko, glas koji zvuči tako renesansno.

Imao sam čast da bude gost u radio izdanju moje Muzičke apoteke. Mnoge zvezde i legende dolazile su na radio u najneobaveznijem stajlingu, od papuča i šorca, do trenerke, džinsa i patike. Jordan je u radio emisiju došao u odelu sa kravatom. Otmenost obavezuje, ko oltaru služi od oltara i živi - životne su vodilje ovog produhovljenog narodnjaka.

Setićemo se Jordana sa deset pesama koje su davno izgubile trku sa rejtingom. Muzička apoteka se trudi da ne izgube trag u našem pamćenju.

Jordan Nikolić - "Marijo, deli, bela kumrijo"

Jordan Nikolić - "Oj, golube, moj golube"

Jordan Nikolić - "Udade se Živka Sirinićka"

Jordan Nikolić - "Zapevala sojka ptica"

Jordan Nikolić - "Razgranala grana jorgovana"

Jordan Nikolić - "Što gu nema Cveta"

Jordan Nikolić - "Sreto' devojče iz banju ide"

Jordan Nikolić - "Znaš li, mila, kad se zavolesmo"

Jordan Nikolić - "Oj, devojko, dušo moja"

Jordan Nikolić - "Tekla voda tekelija"

VIDEO: Milanče Radosavljević - prvi gost u prvoj narodnjačkoj online TV emisiji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    27. april 2019 | 08:38

    Legenda. Prepoznatljiv, divan glas je posedocao Jordan Nikolic. Odmalena sam ga poznavala i slusala njegove interpretacije. Neponovljivo pojenje. Posesujum veliki broj njegovih singlova i LP ploca. Dovoljno da se pusti jedna pesama, dusa trazi seledcu. Jordan Nikolic je bio pre svega divan covek, i veliki umetnik.

  • Ivana

    27. april 2019 | 09:08

    Najbolji izvodjac kosovskih pesama. Pevao ih je sa dusom.

  • Voja

    27. april 2019 | 08:29

    Bio je pevac nad pevacima slava mu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA