Dragan Aleksandrić, prvih 50 godina umetničkog rada: Vaskršnje izdanje muzičke apoteke (VIDEO)

Kada neki autor ostavi jedno delo da ga nadživi, "imao se za šta i roditi"

  • 0

Kad su brojke u pitanju, Dragan Aleksandrić je ubedljivo najplodniji kompozitor i aranžer narodne muzike, sa nekoliko hiljada autorski zaštićenih pesama i kola. Samo za Miroslava Ilića je komponovao, aranžirao i odsvirao oko 200 pesama na 50-ak izdanja!

"Još te nešto čini izuzetnom", "Pozdravi je pozdravi", "Tebi", "Luckasta si ti", "Božanstvena ženo", "Joj Rado, joj Radmila", "Progovori sliko", "Evo ti srce na dlanu", "Svatovi", "Idi široko ti polje", "Potražiću oči nešto zelenije", "Otišla si e pa neka", "Mala soba tri sa tri", "Treba mi rame tvoje", "Vragolanka kolo", kolo iz "Kamiondija"...  Ovo su samo neka od Aleksandrićevih besmrtnih dela.

Setili smo se Draganove prve imitacije harmonike od kutije za cipele, lastiša i pokidanih dugmića. Pričali smo kako su sa nepodnošljivom lakoćom nastajale, ispostaviće se, antologijske pesme. Zasvirali smo i zapevali, onako astalski uz harmoniku, stari gramofon i Ljiljanu Aleksandrić, od tema iz "Kamiondzija" do duhovnih pesama...IMA LEKA - MUZIČKA APOTEKA!

Domaćin emisije, folk Dr Goran Milošević, čuveni radio voditelj, naš najveći kolekcionar muzičkih ploča i jedan od najvećih poznavalaca narodne muzike sa ovih prostora u goste će svakog petka dovoditi narodnjačke legende. Ali samo one prave, one pevače, svirače, muzičare, autore koji su status legende zaslužili zbog nemerljivog talenta i pesama koje su neprolazne... ali koje se zbog pomame autotjunovanih, novokomponovanih i hibridnih narodnjaka više gotovo ni na jednom mediju ne mogu ni čuti, ni videti.

Iz petka u petak, ovaj muzički apotekar i njegovi gosti skidaće prašinu sa starih ploča, zajedno će ih preslušavati na starom gramofonu, zapevaće i za svoju i za dušu pravih ljubitelja srpske dvojke, našeg kola, originalne muzičke ćirilice, koja i jeste jedini pravi lek za dušu.

(Telegraf music)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA