≫ 

Muzička apoteka: I pesme vaskrsavaju - primeri vaskrsnuća u narodnoj muzici (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 3

Zaborav je, kažu mudraci, poslednja i jedina prava smrt. Ivo Andrić mudruje malo drugačije: "Zaborav sve leči, a pesma je najlepši način zaborava, jer u pesmi se čovek seća samo onoga što voli." Mnoge pesme je pokrila tama zaborava, a kad se pesma ne peva, kao da i nije snimljena. Naravno, samo retke pesme se slušaju i pevaju nesmanjenom žestinom od snimanja do večnosti. Češci su primeri da se pesma naglo zavrti, pa se zaboravi; dešava se da se snimi i godinama mudro ćuti, pa se "povampiri". Muzička apoteka će, baš na Vaskrs, predstaviti 10 pesama kao primer vaskrsnuća.

Nedeljko Bilkić je jos 1978. snimio pesmu "Kad umoran budem pao", a 1986. pesmu je snimio i Novica Negovanović. Godinama se nije slušala nijedna verzija, a onda, "poistija", kako i priliči ovako gospodsko-filozofskim temama, postade himna mnogih, naročito muzičara. Iako na pločama nije potpisan, dobar deo stihova ove pesme napisao je Jovan Jovanović Zmaj pre više od sto godina!

Miroslav Ilić je 1983. snimio Vukasovu pesmu "Nije život jedna zena" (b 3 na albumu). Pesmu je totalno "potopila" pesma "Pozdravi je, pozdravi". I ostale pesme sa tog albuma bile su slušanije. A onda kreće "gejzir"... Najpre u radio izdanju Muzičke apoteke, pa na Miroslavljevim solističkim koncertima, i tako postade pesma broj jedan u prebogatom opusu našeg "slavuja".

Dragana Mirković je kao nemirni devojčurak na svom drugom albumu 1985. snimila pesmu Novice Uroševića "Ne vraćam se starim ljubavima". Mnoge pesme Južnog vetra potisnule su ovu pesmu. I tek od pre nekoliko godina, neke nove klinke počeše masovno da poručuju "Probaj, ostavi me".

"Avlije, avlije pune behara" iz ratnih 90-ih, nisu ni stigle da se zavrte. Pesma je zaodenuta u novo ruho sevdaha i postade evergrin.

"Nisam te se nagledao" srpskog Jesenjina Radeta Vučkovica, doživela je mnogo snimanja i presnimavanja i postala jedna od najtraženijih narodnih pesama. Pesmu je snimio i sam autor. Čini se da je najslušanija baš ova verzija pokojnog Zorana Gajića.

Još jedno remek delo Radeta Vučkovića našlo se na Šabanovom albumu (b 3) iz 1985 - Ti kraljice moga srca. Slušala se i u prošlom, a jos vise se sluša u ovom milenijumu.

Mnoge pesme iz opusa Goce Stojicević doživljavaju vaskrsnuće. Zadnjih godina isplivala je pesma Novice Negovanovića na stihove Dare Ružić od pre 40 godina "Ja ne mogu mila majko bez njega".

Još jedna pesma postade "kulturiška" na "fensi" žurkama. Da se lakše preboli dragi, tu je pesma Fute i Marine koju je Zorica Marković snimila 1988. Sto da ljubav prekrivaju samo "ruzmarin, snegovi i sas", kada isti učinak imaju "kiše i ladne vode".

Lepa Lukić je sebi produžila vek pesmom Miše Markovića iz ratnih 90-ih "Srce je moje violina". Svaka čast "putićima", ali mlađi svet je vise prihvatio "violinu".

Milanče Radosavljević je oličenje vaskrsnuća u narodnoj muzici. Kad je život pojeftinio na ovim prostorima, Milančetove srceparajuće pesme i njegov plačljivi glas naglo su poskupeli. Pesma "Dao bih ovo malo života" snimljena je 1984. na stihove Stevice Spasića. Petnaestak godina je ležala u bunkeru, a onda se Muzička apoteka pojavila u beogradskom etru... Zbog ove pesme, stilski potpuno drugačije od ostalih Milančetovih pesama, neki novi klinci prihvatiše i Milančetove dvojke.

Muzička apoteka vam želi srećne uskršnje blagdane sa porukom - i dobra pesma vaskrsava kao i dobar čovek.

VIDEO: Dragan Aleksandrić, prvih 50 godina umetnickog rada: Vaskršnje izdanje muzičke apoteke:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 001

    28. april 2019 | 08:27

    То се зову песме,које трају и данас и трајаће још дуго,дуго..

  • Jugonostalgicar

    28. april 2019 | 09:12

    Pesme uz koje sam rastao i koje slusam i dan danas,u autu,kafani,kod kuce i na ostalim mestima gde mogu sam da biram i porucujem za svoju dusu.

  • Gagi

    6. maj 2019 | 05:45

    Zato sve nase pesme vole komsije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA