≫ 

Muzička apoteka: Trubački šampioni sa Sabora u Guči (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 3

Guča - tako mala, a tako velika. Od varošice ponosnih i vrednih gorstaka do prestonice trube. Sama ideja da se organizuje Sabor trubača dosla je gotovo slučajno. Novinar i urednik "Čacanskog glasa" i "Politike", Blažo Radivojević, zapazio je 1961. godine na železnickoj stanici u Čačku kako trubači ispračaju jednu radnu brigadu.

Radivojević je ljudima iz Narodnog odbora opštine Lučani predložio da u okviru manifestacije "Dragačevo kroz pesmu i igru uvrste trubače", kao posebno muzičko nasleđe ovog kraja Srbije. S druge strane, grupa omladinskih aktivista pokušavala je da svoje mesto izvuče iz dosade palanačkog načina zivota.

Prvi Sabor je održan u Guči u subotu 14. oktobra 1961. u porti hrama Svetog Arhangela Gavrila i Mihaila u Guči. Evo sta je sve bilo na Prvom saboru:

PRVA TRUBA DRAGAČEVA - nagradno takmičenje seoskih trubača.

KOLO STARACA - splet starih pesama i igara.

RAZBOJ I PRESLICA - izložba narodnih vezova i tkanica.

MOMAČKO NADMETANJE - gađanje svadbarske jabuke.

Sabor u Guči Foto: Tanjug/Sava Radovanović

OBIČAJNE SABORSKE SPORTSKE IGRE.

TRADICIONALNO ODEVANJE - nagrada najlepše odevenom mladiću i devojci.

IZLOZBA - dragacevski poljoprivredni proizvodi.

ŽIRI: Miodrag Vasiljević, profesor Muzičke akademije, Dragoslav Dević, muzički saradnik Radio Beograda, Nikola Kolaković, solista Radio Beograda, Branko V. Radičević, književnik, Vlastimir Vujović, predsednik SSRN - Guča.

Organizator: Kulturno prosvetna zajednica Guča.

Na Prvom saboru takmicilo se nekoliko lokalnih orkestara. Prvi pobednik je bio Desimir Perišić iz Goračica, a prvi pobednički orkestar Dragana Jovanovića iz Dljina. Prvog pobednika je nadživela sledeća anegdota. Prišla pobedniku Desimiru neka devojka i zatražila autogram. On se spetljao, nije znao sta je autogram, a sramota ga da prizna. Ipak, se brzo snašao:

- Izvinite, ostao mi autogram kod kuće!

Sabor u Guči Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Šta reći posle skoro šest decenija Sabora u Guči?

Mnogi trubači i orkestri posle pobede na Saboru izgradili su veliku karijeru. Svetozar Lazović Gongo, Bakija Bakić, Milovan Petrović, Fejat Sejdić, Radovan Babić, Boban Marković, Milija Milić, Raka Kostić, Osman Salijević, Junuz Ismailović, Boško Ostojić i desetine drugih, umetnički su rođeni u Guči.

Danas je Sabor trubača u Guči mnogo više od takmičarskog festivala. To je najveća turističko-muzička manifestacija u Srbiji, ali sve više i "parada pijanstva i kiča", šatorsko-buvljačka gungula, vrhunac hedonizma - vruće jag je, 'ladno pivo, pevaljka u krilo i truba na uvce.

I oni najumniji otkače u Guči. Akademik Matija Bećković je pre desetak leta poručio iz Guče nasoj mladeži:

- Deco, bolje je da duvate trubu nego lepak!

Duvački orkestar Bakije Bakića - "Vranje marš":

Svetozar Lazović Gongo - "Nova Vlajna":

Fejat Sejdić - "Kondorov let":

Orkestar Miće Petrovića - "Kačerac":

Raka Kostić - "Zaječarsko kolo":

Radovan Babić - "Livadsko kolo":

Duvački orkestar Junuza Ismailovića - "Čačanka kolo":

Milija Milić - "Poskok kolo":

Orkestar Osmana Salijevića - "Nova Čačanka":

VIDEO: Dragan Aleksandrić, prvih 50 godina umetnickog rada: Vaskršnje izdanje muzičke apoteke:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    29. april 2019 | 19:12

    Svaka Vam cast. Izabrali ste prave orkestre. Za mene licno su neprevazidjeni Bakija i Januz. Od novijih Markovic i Petrovic, zalaze u druge zanrove, djez im je odlican.

  • DervenD

    27. avgust 2023 | 16:28

    Izvinjavamm se al bih samo dodao dau istiriji Dragacevskog sabora po meni najbolje odsvirana pesma je "Rsenicice sitno seme" u izvodjenju orkedtra Svetozara Lazovica iz Pozege,a najbolje odsvirano Kolo "Dragacevka" u izvodjenju orkestra Junuza Ismailovica iz Prekodolaca. mala ispravka iz predhodnog komentara: "...mogli su ne samo na jednuom dahu da otpevaju,odnosno odsviraju, ne samo celu strofu,vec i vise da je izvodljivo"...

  • DervenD

    27. avgust 2023 | 16:16

    Ono sto je za narodnjake bio orkestar Ace Stepica to je za trubace orkestar Feata Sejdica,ono sto je za pevace bio Safet Isovic,to je za trubace bio Junuz Ismailovic,mogli su ne samo na jednuom dahu da otpevaju ne samo celu strofu,vec i vise da je izvodljivo.Svakako najprirodnije i najlepse trilere svirao je Junuz.Velizera Matusica clana ansambla Mije Krnjevca nisam razmatrao,nije se takmicio u Guci.Ima sada dosta talentovanih i dobrih,al vise su dzezeri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA