≫ 

Muzička apoteka: Šerif Konjević u ritmu dvojke (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 10

Šerif Konjević - 45 godina u diskografiji, milioni prodatih ploca, desetine hitova. Rođen je pre više od 60 godina u Sanici kod Ključa. Kao oficirsko dete, kako sam kaže, sit je došao u svet. Živeo je lepo i rano se latio prvog mikrofona od probušene konzerve. Muzički talenat je otkrila jos njegova učiteljica Kristina koja ga upućuje u KUD Vaso Pelagić u Banjaluci. Škola ga nije zanimala. Jedva je završio osnovnu i večernju ugostiteljsku. U prvim kafanama je i pevao, služio goste, a posle terevenke čistio srču.

U jednu takvu birtiju svratio je Ljubo Kešelj (Šerif ustaje kad se pomene Ljubino ime), snimio ga kako peva, odneo traku kompozitoru i nastavniku muzike Damjanu Babiću. Usledio je poziv za snimanje prve ploče sa dve pesme "Đul Zulejha" i "O suze moje". Prvenac je prošao potpuno nezapaženo. Bile su to suviše zahtevne pesme za jednog osamnaestogodišnjaka. Pokazalo se da od rođenog Bosanca neće biti sevdalije.

Šerif je samo jedan od stotine bosanskih pevača koji je shvatio da u sevdahu nema sta da traži pored Safeta, Zaima, Meha, Himza, Nedeljka, Nedžada, Zehre, Bebe...Sa prvih singlića Muzička apoteka vam preporucuje pesmu Doce Ivankovića "Još samo ove noći" kojom je Šerif zakoračio u šumadijsku dvojku.

Šerif Konjević - "Još samo ove noći"

Sa prvog albuma iz 1981. u muzičkoj reziji Radeta Vučkovića, Ljuba Kešelja i Branimira Đokića, izdvajam dve pesme: "Vrati se pod stari krov" i "Gledam sliku sad udate žene".

Šerif Konjević - "Vrati se pod stari krov"

Šerif Konjević - "Gledam sliku sad udate žene"

Drugi album iz 1982. je prekretnica u životu i karijereri Šerifa Konjevića. Snima pesmu "Venčanica bela", kojom postaje jugoslovenska zvezda i jedan od najtiražnijih pevača hit-mejkera Novice Uroševića.

Šerif Konjević - "Bela venčanica"

Sa istog albuma slušamo i pesmu "Imaš li malo ljubavi za mene", koja je danas veći hit od "venčanice bele".

Šerif Konjević - "Imaš li malo ljubavi za mene"

Sa Novicom Uroševićem snima jos dva albuma sa kojih slušamo pesme "Pozdravljam te na rastanku" i "Primam te u srce svoje".

Šerif Konjević - "Pozdravljam te na rastanku"

Šerif Konjević - "Primam te u srce svoje"

Šerifovu karijeru obeležila su dva velika kompozitora - Novica Urošević i Nazif Gljiva, i dva velika harmonikaša koji su mu svirali na pločama - Branimir Đokić i Dragan Stojković Bosanac.

Naravno, Šerif je snimao i južnovetrovske pesme, balade, rumbe, orijentale sa Miletom Basom, Šabanom Šaulićem, Harisom Džinovićem...

Vođen emocijom i jakim nervom, pevao je najbogatije svadbe, naročito romske, menjao limuzine i žene, izazivao burne reakcije svojim oštrim jezikom.

Poslušajte, za sam kraj, tri "malo skuplje" dvojke uz svirku Dragana Stojkovića Bosanca.

Šerif Konjević - "Obećaj mi"

Šerif Konjević - "Uspio sam, uspio"

Šerif Konjević - "Rodi me majko ponovo"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA