Branislav Cvetinović Laki: Pesnik srcelomac u Muzičkoj apoteci (VIDEO)

Kada se za nekog autora kaže da je tekstopisac, to u današnje vreme znači da piše stihove na gotovu melodiju/matricu, ali za Branislava Cvetinovića Lakija ovo nikako ne važi

  • 0

Za Branislava Cvetinovića je malo reći tekstopisac. Ako izvučete njegove stihove iz snimljenih pesama i napišete ih na parče papira, posle prvog čitanja stvorićete sliku, čućete životnu priču dostojnu svake antologije ljubavne poezije. Svaku svoju pesmu Laki je doživeo, pa tek onda snimio.

Svaku svoju ljubav prvo je odbolovao, pa tek onda opevao. Lakijeve emotivke komponovali su naši najveći kompozitori narodne muzike: Buca Jovanović, Aca Stepić, Ilija Spasojević, Dragan Aleksandrić, Radoje Mitrović Barajevac, Veroljub Jovanović...

U Muzičkoj apoteci Laki će recitovati svoje besmrtne stihove i pričati kako su nastajale pesme. Samo za Milančeta Radosavljevića je napisao dvadesetak pesama: "Žena plave kose", "Za ljubav sam mladost dao", "Pozdravi draga sina"... Šaban Šaulic: "Uvenuće narcis beli", "Kajaceš se jednog dana", "Da sam znao u tom času", "Kako majko da ti kažem". Zoran Kalezić: "Moj život je tužna priča", "Ima neko ko te voli", "Ako odeš nek ostane ljubav". Savo Radusinović: "Šesnaest ti leta beše". Gvozden Radičević: "Slavica je njeno ime".

Milioni su se ženili pevajući Lakijevu pesmu: "Poranila majka stara, od radosti sana nema, da probudi svoga sina po devojku da se sprema". Laki je napisao trubačku himnu: "Tiho sviraj dragačevska trubo, širom naše otadžbine mile, u juriše tvoj zvuk nas je zvao, s tobom su nam rane lakše bile."

Tekstopisci su obično u senci svojih pesama. I pevači i kompozitori obično kažu - moja pesma. A tekst je zrno, klica...presudni faktor za trajanje pesme. MOŽEŠ DA BUDEŠ I NAJBOLJI PEVAČ NA SVETU, AKO NEMAŠ ŠTA DA PEVAŠ, DŽABA TI PEVANJE.

Domaćin emisije, folk Dr Goran Milošević, čuveni radio voditelj, naš najveći kolekcionar muzičkih ploča i jedan od najvećih poznavalaca narodne muzike sa ovih prostora, u goste će svakog petka dovoditi narodnjačke legende. Ali samo one prave, one pevače, svirače, muzičare, autore koji su status legende zaslužili zbog nemerljivog talenta i pesama koje su neprolazne... ali koje se zbog pomame autotjunovanih, novokomponovanih i hibridnih narodnjaka više gotovo ni na jednom mediju ne mogu ni čuti, ni videti.

Iz petka u petak, ovaj muzički apotekar i njegovi gosti skidaće prašinu sa starih ploča, zajedno će ih preslušavati na starom gramofonu, zapevaće i za svoju i za dušu pravih ljubitelja srpske dvojke, našeg kola, originalne muzičke ćirilice, koja i jeste jedini pravi lek za dušu.

(Telegraf music)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA