≫ 

Muzička apoteka: Pesme šabačkih Cicvarića (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2

Cicvarići su mnogo više od muzikalnog plemena. Ta sviračka i pevačka družina bila je simbol jednog vremena, skraja devetnaestog i spočetka dvadesetog veka, muzički sinonim starog Šapca.

Cicvarići su proizvod sveukupnog napretka ove varoši na granici carstava."Mali Pariz" i bogatu Mačvu samo je Sava delila od Evrope. Cvetala je svestrana robna razmena.

Bogati seljaci postali su trgovci i varošani. Kada su se domogli para i dokolice, sazidaše kuće ko palate, uvukoše se u gospodske 'aljine, počeše da besne i luduju na granici svetova i vekova.

Ponekad samo imitirajući, a ponekad i dograđujući onaj evropski svet. Trgovački i zanatlijski Šabac je i pevao i plakao sa Cicvarićima, nostalgično se sećajući bajkovitih slika iz pripovetki Janka Veselinovića.

Postepeno se i narodna pesma sa mačvanskih prela i posela selila u šabacku kaldrmu i  mahalu. I narod je počeo da se kafanči i varoši. Umesto oračko kopačkih pesama poput "Ore lola sa četiri vola, dva su tuđa, dva nisu njegova", neki novi varošani gromoglasno i višeglasno zapevaše "Joj Angelino, bela Grkinjo... sipaj, točiii!"

Tako se Cicvarići nadaleko pročuše po neponovljivom stilu pevanja i sviranja. Pevali su svi, glasno i poletno, toliko vatreno i napadački, da su se gasile petrolejke i u carskim sobama i u gradskim kafanama.

I danas je najveći kompliment šabackom muzičaru da nosi Cicvarića gene. Sinovi su od očeva nasleđivali ne samo talenat i slavu Vase Andolije, Bake "Slavuja", Omera "Pende", nego i violine, viole, čela, šargije i begese.

Muzička apoteka vam predstavlja 10 numera iz repertoara čuvenih Cicvarića, uz obećanje da če ih biti još.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    4. maj 2019 | 08:29

    Legende.

  • Душа

    4. maj 2019 | 22:21

    Жанка,Цицварићи,Дилбери,Јаша,Зоки,Столе ...нема их јачи на целом свету.Аизвини,Крале царе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA