≫ 

Muzička apoteka: Narodnjačka himna Šumadije (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 5

Antonio Ahel

Mnogi ljudi, predeli i pojave ne računaju da su postojali ako nisu opevani u narodnim pesmama. Šumadija je i geografsko i muzičko srce Srbije. Svojim ljudima, šumama, rekama, vodenicama, livadama... oduvek je bila inspiracija pesnika i pevača. Prvi ljudi koji su je naselili (uglavnom ratoborni i namršteni gorštaci, poreklom iz Crne Gore i Hercegovine) zapevali su od sreće kad su shvatili u kakav su "božji raj" došli. Pevalo se i kad tesko bese...

Od hiljada pesama, koje su 100% šumadijske i svojim tekstom, Muzička apoteka predlaže ovih 10 za narodnjačku himnu.

Obren Pjevović je jedan od najvećih pesnika i kompozitora Šumaduje. I najurbanije face zapevaju - a selo je moje cela Šumadija.

Milija Spasojević, legendarni harmonikaš iz Meljaka, napisao je pesmu koja u dve reči slika srce Srbije - Šumadijo, šumovita.

Tozovac je ne samo veliki pevač, nego i veliki pesnik i kompozitor. Komponovao je, na reči Radomira Vasiljevića, antologijsku pesmu "Dobro jutro, Šumadijo".

Mija Krnjevac je za narodnu muziku ono sto je Vuk Karadžić za nas jezik. Komponovao je uglavnom za druge, ali je poseban slatkiš slušati ga kako peva svoje pesme.

Pesma "Šumadijo, ko bi tebe ostavio" pobedila je i svog pevača Radeta Petrovića i svog kompozitora Radeta Vučkovića.

Novica Negovanović je oličenje šumadijske pesme. Uglavnom je sam svoj majstor. Pesmu "Selo moje kraj Morave" napisao je Zlatibor Đorđević, muzičar iz istočne Srbije.

Jeremiju Krstića su pevali i pre Tozovca. Tek sa Tozinom interpretacijom i šmekerajem, isluženi kadar i šeret iz Toponice postao je onarođen.

Bora Dugić je ne samo svetska veličina kad su teme na fruli u pitanju, nego i kompozitor nekih lepih narodnih pesama kao sto je "Šumadinac od glave do pete".

"Kuće male krecene u belo" je toliko onarođena pesma kao da se peva 100 godina. Mnogi je i autorski svojataju. Srećom, živ je kompletan autor ove pesme - Milijan Rafajlović pesnik i pevač iz Valjeva. Pesmu je prvi snimio Dragiša Simić, a u narod "zakucala" Sneža Đurišić.

"Za kraj predloga za šumadijsku himnu - Lepe li su nano Gružanke devojke" u izvođenju "Đerdanki".

Ovo su predlozi Muzičke apoteke. Očekujemo i vaše predloge.

VIDEO: Branislav Cvetinović Laki: Pesnik srcelomac u Muzičkoj apoteci:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    5. maj 2019 | 09:40

    Možda dodati i ne toliko poznatu ali veoma lepu pesmu "Šumadijo, naš đerdane" koju je pevao Spasoje Dukić.

  • Marko

    13. novembar 2021 | 17:48

    Ja predlazem Sumadijo rodni kraju, u tebi je ko u raju...ili Sumadija moj je kraj u izvodjenju Cveleta Radovanovica

  • Pedja Moravac

    5. maj 2019 | 14:50

    Da, a do tada je Sumadija bila prazna i pusta....Nis-ipo cela Crna Gora a ispade oni sve naselili!!! Pitam se Gde su Srbi bili i dali smo uopste postojali....!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA