≫ 

Muzička apoteka: Zlatne godine narodne muzike - 1970. (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2

Eksplozija kvaliteta i tiraža u novokomponovanoj narodnoj muzici bila je početkom 70-ih prošlog veka. Lepo se živelo u bivšoj Jugi, pa se lepo i pevalo i sviralo. Ljubavni problemi bili su gotovo jedini problemi prosečnog Jugoslovena. Talentovanim kompozitorima i tekstopiscima ostalo je samo da se sto veći broj ljudi pronađe u njihovim pesmama. Kad se nas čovek lupi po celu i usklikne - gde me nađe - ko te pita za gornje i donje lage.

Lepa Lukić je "putićima" dostigla zvezdani nivo, a pesmom Pere Tanasijevića "Dragi, oči moje divne", poznatijom po naslovu "Varaš me, varaš me", zakucala je svoje mesto među najpopularnijim.

Kvaka je počeo karijeru srcelomca sa velikim hitom Buce Jovanovića "Pođimo u krčmu staru". Pesmom Mije Krnjevca "Svirajte mi noćas opet" potvrdio je raskošnu širinu svoje muzikalnosti.

Hašim Kučuk Hoki je komponovao i otpevao jednu od najslušanijih narodnih pesama svih vremena "Pijem da je zaboravim" i poboljšao krvnu sliku u novčaniku svima koji žive od narodnjaka.

Iako na Ilidži nije osvojio nijednu nagradu, Mladen Tomić je otpevao svoju ličnu kartu "Gordana", prelepu pesmu Irfana Ajanovića.

Toma Zdravković je sa Mijom Krnjevcem i pesnikom Pantom Radivojevićem na beogradskom Saboru snimio svoju najćirilicniju pesmu "Sliku tvoju ljubim".

Mnogi su bili zatečeni saznanjem da je pesma "Kad sretneš Hanku" zauzela tek treće mesto na festivalu beogradski Sabor. Pitali su me brojni ispisnici koje su to pesme mogle da pobede, po mnogima, najpotresniju povest o prolaznosti lepote. Safet je ovu pesmu snimao više puta. Ovo je prvi snimak legendarne pesme Radeta Jovanovića uz ansambl RTS-a pod upravom Miodraga Jašarevića.

Silvana je pesmu svog života dobila od Tome Zdravkovića. "Šta će mi život bez tebe dragi" iako deluje tugaljivo, naručuju mnoge mlade na početku svog svadbenog veselja.

Šaban je eksplodirao jos sa prvom pločom. Kasnije je snimao i nekoliko ploča godišnje. "Nikad joj oprostiti neću" je pesma autorskog tandema Buca Jovanović i Rade Vučković koji su obeležili Šabanovu karijeru.

Miroslav Silni Radovanović (ovo Silni je umetničko ime koje sam mu nadenuo) je predvodnik napadačkog stila pevanja. Već prvom pesmom "Želeo bih da te sretnem" izbio je u pevački vrh, i početkom 70-ih bio popularniji i od Šabana i Miroslava.

"Kad ljubav jednom prođe" i danas je jedna od najskupljih pesama. Pesmu je Meho komponovao i otpevao na reči pesnika Hilma Mujića. Ovog velikog pevača i jos većeg čoveka najaviću onako kako sam ga 30 godina najavljivao na radiju:

- Pevaj Meho, nesrećnih uteho!

I jedna važna napomena: ovih 10 pesama nije ni deseti deo lepih pesama snimljenih 1970.

VIDEO: Branislav Cvetinović Laki: Pesnik srcelomac u Muzičkoj apoteci:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    7. maj 2019 | 11:46

    Ovo su stvarno bile legende od pevaca. Prosle godine su preziveli bili gosti na Ilidzi. Fenomenalno je bilo.

  • mama

    7. maj 2019 | 09:05

    Svaki pit kad nesto novo uvode u drzavu zlatno doba... sve preko muzike puste da narod igra i pjeva dok politicari rade sta zele

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA