≫ 

Muzička apoteka: Vida Pavlović - kraljica bola i tuge (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 6
Vida Pavlović Vida Pavlović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal/Promo RTB

Mnoge titule su obesmišljene preteranom upotrebom. Namnožilo se svakakvih "kraljeva" i "kraljica", a o dvorskim ludama i da ne pričam. Za Vidu Pavlović je malo reći kraljica romske muzike. Vida je, zapravo, najmanje snimala na romskom jeziku (20-ak pesama). Njeno romsko srce (Romano ilo) kucalo je za sve ljude. Treptaji njene duše i pesak u njenom glasu pogađaju milione. I njen život je bio tužan kao i njene pesme.

Rođena je u Futogu 1945. u prilično imućnoj porodici. Vidin otac je lepo pevao i silnu zemlju obrađivao. Sa 14 godina ulazi u kafanu sa ujakom. Brzo se udaje odlazi u Sarajevo gde ce ispeći kafanski zanat, zavoleti sevdah, zariti i paliti u "Hamam baru"... Upoznaje legendarne muzičare Joza Penavu, Serbu, Bucu Jovanovića i sa njima snima neke od svojih prvih antologijskih pesama: "Gledala sam sa prozora", "Teku casi bola", "Došli dani tugom rasplakani", "Sanak me mori", "Plačem već tri dana"...

Vida Pavlović - "Gledala sam sa prozora"

Vida Pavlović - "Teku casi bola"

Vida Pavlović - "Došli dani tugom rasplakani"

Vida Pavlović - "Sanak me mori"

Vida Pavlović - "Plačem već tri dana"

Narodna muzika je dobila ženskog srcelomca, a veliki Buca Jovanović je, posle Gvozdena, Kvake i Šabana, izbacio jos jednu pevačku veličinu. Bila je Bogomdana da grlom raspuklim ko granata donese Bucinu tihu setu.

Posle Sarajeva, sredinom 70-ih prelazi u Beograd, udaje se za violinistu Stevu Jovanovića i nastavlja da intenzivno snima i peva sa najvećim autorima i instrumentalistima narodne muzike (Dragan Aleksandrić, Novica Urošević, Mića Nikolić, Žarko Pavlović Valjevac, Skula, Tomica Miljić, Patalo, Ljubo Kešelj, Doca Ivanković, Aca Šišić, Milan Vasić...).

U mikrofon Muzičke apoteke je izjavila:

- Šta je to u mom glasu da se ljudi ubijaju uz moju pesmu. Dok sam pevala "Dema Miro" jedan mladić je sebi razbijenom flašom izvadio oko."

Vida je bila i voljena i obožavana, željena i žaljena (samo sto je kamen nije mleo; nesrećni brakovi; nije imala dece), bogato plaćena i omalovažavana. Jedna velika zvezda, iznenađena što je vidi u avionu, pitala je: "Zar ti jos uvek pevaš?"

Vida Pavlović - "Ja pogledah preko kola"

Vida Pavlović - "Svako traži novu ljubav"

Vida Pavlović - "Verovah mu"

Vida Pavlović - "Dema miro"

Vida Pavlović - "Ostala je pesma moja"

Krajem prošlog veka na Lekinom brdu otvoila je Muzički klub "Romanitar" gde je pevala za prijatelje do poslednjeg daha.

Kraljica bola i tuge napustila nas je pre 14 godina. Ostala je pesma Vidina.

Što kažu naši stari - cigu-migu za tri dana, kuku-lele dovjeka!

VIDEO: Branislav Cvetinović Laki: Pesnik srcelomac u Muzičkoj apoteci:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    10. maj 2019 | 08:20

    Sve njene singlice imam. I lP. Ne slusam sve pesme. Ali joj je zvuk, interpretacija uvek bila prepoznatljiva. Jedan ton i evo neazaboravne velike GOSPODjE Vide Pavlovic. A pesme njene pevaju i ovi mladi. Neka se prenosi njena pesma dalje.

  • Ana

    10. maj 2019 | 09:25

    E,ovo je za postovanje I duboki naklon.

  • Aleksandar

    10. maj 2019 | 09:56

    kakve pesmee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA