≫ 

Muzička apoteka: Kraljevačke legende i unikati (VIDEO)

U novom izdanju Muzičke apoteke, radijskog voditelja Gorana Miloševića, priča je o uspešnim Kraljevčanima i njihovim legendarnim pesmama

  • 5
Predrag Živković Tozovac Foto: Marko Jovanović

Koji je najnarodnjačkiji grad u Srbiji? Koji grad je dao najviše pevačkih, sviračkih i kompozitorskih legendi? Kraljevo, Šabac, Požarevac, Čačak, Kragujevac... Krenimo od Kraljeva. I okoline, naravno.

Novica Negovanović, institucija narodne muzike, kompozitor, harmonikaš i pevač najvišeg nivoa, ne bi dao svoje rodno Adrane za celu Ameriku u kojoj je proveo punih 15 godina.

Sneži Đurišić, i posle pola veka estrade, "srce leti kao ptica, tamo gde je Kraljevo, gde je Studenica".

Tozovac se ponosi svojom starom kraljevačkom lozom, majkom Budimkom i ocem Svetozarom (Tozom). Opevao je i rodno Kraljevo i svoje roditelje.

Kraljevo je dalo i neponovljivog šarmera i vragolana Tomu Čolovica, specijalistu za vrcave i erotske pesme. Muzička apoteka vam preporučuje i jednu srceparajuću od Malog mrava.

Radoš Raša Pavlović je tipičan radio pevač. Žrtvovao je karijeru zbog posvećenosti lepom pevanju izvornih pesama. Žrtvovao je i svetla velegrada za mir i tišinu rodne Obrve kod Kraljeva.

Lepava Mušvić, poznatija kao Lepa Lukić, svrati u rodni Miločaj da obiđe toliko opevane staze i putiće.

Vlada Panović je samo jedan u nizu vrhunskih kraljevačkih harmonikaša. Dvadesetak godina je solista VNORTS-a, a već nekoliko godina je šef ovog državnog narodnog orkestra.

Miša Mijatović je svojom harmonikom odsvirao mnogo ploča, koncerata, veselja... Za kolege i ispisnike "početnik", a u stvari istinski fanatik, jedan od najzaposlenijih, koji decenijama radi na svom usavršavanju.

Ranko Stojanić Soro je nedovoljno iskorisćen pevač na nacionalnom nivou. Istinski poznavaoci narodne muzike svrstavaju ga u pevački vrh, smatraju ga šumadijskim sevdalijom. Soro je, ipak, ostao kraljevački unikat, najpoznatiji po ovoj malo skupljoj pesmi.

Zoran Jovanović Zoki je, pre svega, uspešan poslovan čovek. Vlasnik je radija, televizije i produkcije Melos. Zbog biznisa je ostavio pevanje u drugi plan. Da je ostao samo u pevačkim vodama, napravio bi solidnu karijeru. U Muzičkoj apoteci nađe se mesta za ovu prelepu pesmu iz 1988.

Ne brinite, doći će na red i ostale kraljevačke legende i unikati. Srećom, u Boga je mnogo više lepih dana nego u Kraljevu pevača i svirača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA