≫ 

Muzička apoteka: Šabačke legende i unikati (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 3
Šaban Šaulić Foto: ATA Images

Koji je najnarodnjačkiji grad u Srbiji? Koji grad je dao najviše kompozitorskih, pevačkih i sviračkih legendi? Kraljevo, Šabac, Čačak, Kragujevac, Požarevac, Niš, Valjevo... Stigosmo do Šapca. I okoline, naravno.

Ansambl "Stari zvuci" je nastavio muzičku tradiciju legendarnih Cicvarica. Snimali su pesme u duhu starog Šapca iz 19. veka i novokomponovane pesme u Cicvarica maniru. Pesma "Kad je deda lumpovao" je svakako narodnjačka himna Šapca. Reči pesme je napisao šabacki književnik Dragiša Penjin, a komponovao jedan Lozničanin, Milutin Popović Zahar. Bata Mrav, Jaša Živanović, Slobodan Apelić, Mića Pantelić, Miško Lukić, Mikica Antonić... sve sami akademski muzičari, proneli su slavu ovog sjajnog ansambla.

Hasan Dudić je jedan od retko talentovanih kompozitora, podjednako uspešan i za dvojke i ritmične pesme. Porastao je u sjajnom muzičkom okruženju šabacke kaldrme sa šest godina starijim bratom od tetke Šabanom Šaulićem. Ovom pesmom je, jos kao dečacić, pokazao da ce i u pevačkim vodama ostaviti traga. Hasa peva bez velikog raspona a sa mnogo velikom dušom.

Ljuba Aličić i njegov prvi hit - kad je bio mali u šabackoj mahali. Tako sam ga godinama najajivao na radiju.

Pokojni Mića Nikolić je jedan od najvećih majstora na orguljama. Uspeo je, još krajem 70-ih, da uvuče orgulje u ansambl Radoja Barajevca, a zatim je formirao svoj ansambl i decenijama bio nezamenljiv na romskim svadbama i u studiju sa prepoznatljivim pesmama i kolima. Ovo je Mićina tema iz legendarnog filma "Ćao inspektore".

Dragi Domić senior je direktan izdanak cicvarica loze. Slušamo ga u prelepoj baladi koju je komponovao Hasan Dudić na reči Mikija Jovičića.

Žica Kojić ( krstio sam ga kao "gromovnik sa Cera") je sam svoj majstor. Komponuje, svira, peva, piše stihove. Jedan je od prvih pevača Buce Jovanovića. Kasnije je nastavio kao kantautor i stvorio nekoliko antologijskih pesama: "Nek uvenu ruže", "Moj živote šta li mi te truje", "Rob ljubavi", "Oj devojko malena", "Nikad kući ne dođem do zore"... Žica nam je, posle Janka Veselinovića, podario najlepši opis Mačve, gledajući iz rodne Čokešine najplodniju ravnicu Srbije.

Večiti šabacki dečkić, Janko Glišić, nije mnogo izvikan, a mnogo vredi. Da je snimio samo ovu pesmu, "imao se rasta i roditi".

Miško Pavić (pravo ime Ranisav) je stara mačvanska loza, potomak čuvenih šabačkih trgovaca. Specijalista za dvojke i "magistar elegancije".

Zaštitno lice narodnjačke ćirilice, 50 godina radnog staža u PGP-u, Branimir Đokić i njegova harmonika - ljubav veća od pola veka. Poneo je iz rodnog Šapca osmeh i ljubav prema harmonici, sve ostalo je istorija.

Šaban Šaulić je posebna planeta. Šaban je duh svoje raspevane mahale nosio do suđenog dana. Šabac se ponosi Šabanom.

O ostalim šabackim legendama i unikatima biće reči nekom drugom prilikom. Srećom, u Boga je više dana nego u Mačvi lubenica i pevača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blek stena

    16. maj 2019 | 09:25

    Cija je pesma "moj jarane ah moj pobro" zicina ili kebina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA