≫ 

Muzička apoteka: Jugodisk - prvih 50 godina (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2

Istoriju narodne muzike stvarale su i brojne diskografske kuće na prostorima bivše Jugoslavije. Jugodisk je po svim pokazateljima jedna od vodećih, naročito 80-ih godina prošlog veka. 1968. pojavio se Beograd disk, prethodnica Jugodiska. Bile su to godine zahuktavanja i zabavne i narodne muzike. Tako je Miloš Jović (Leo Martin) svoj prvenac "Let me stay" izdao za Beograd disk, bas kao i Zdravko Čolić svoj prvi hit "Sinoć nisi bila tu".

Početkom 70-ih Beograd disk je bio prepoznatljiv po izdanjima narodnjačkih anonimusa, koji su na pločama prvo potpisivani prezimenom, pa tek onda imenom! Zahvaljujući osećaju za zahteve tržišta, prvi čovek Beograd diska 70-ih godina, Miodrag Milutinović, u svoje jato prima Rokere s Moravu.

"Turio Ljubiša pivo da se ladi", "Sve sam pare spisko kod Đoku u disko", "Milka nosi čarapu od svilenu bubu" i stotine sličnih kreacija Borisa Bizetića, podigle su ovu diskografsku kuću i sirom otvorile vrata i za Minimaksov "Tup-tup", Žiku Obretkovića i ostale dobroćudne budale, Ljubu Moljca, Čkalju...

A onda 80-ih godina na mesto glavnog i odgovornog u Beograd disku dolazi maestro Novica Negovanović. Firma se širi i u samom nazivu. Beograd se zamenjuje sa Jugo. Novica okuplja sjajnu ekipu: direktora Živadina Jovanovića, koji se nije mešao u muzčki sektor, recenzenta Svetu Vukovića, šefa dizajna Baneta Petkovića, vodećeg ton mjstora Acu Radojičića, čuvenog Munju fotografa... Kreće gejzir, eksplozija snimanja u Jugodiskovom studiju, koji je i onda i danas jedan od najboljih na ovim prostorima.

Novica Negovanović - "Kad umoran budem pao"

Novica je najpre došao na ideju da sve hitove sa brojnih singlića prebaci na LP koktele. Svojim kompozitorsko-harmonikaško-pevačkim autoritetom Novica Negovanović je doveo u Jugodisk najveća narodnjačka imena. Šaban Šaulic je trećinu svojih pesama snimio za Jugodisk, više od deset albuma.

Šaban Šaulić - "Kraljice srca moga"

Tozovac, Cune, Toma, Kvaka, Lepa, Hoki, Ipče, Jašar, Gedža, Mirko Kodić, Tomica Miljić, Hanka, Safet, Zaim, Goca Stojićević, Duško Kostić, Bilja Jevtić, Branka Stanarčić... Bolje bi bilo da počeh nabrajati ko nije snimao za Jugodisk. Uz sjajnu promociju na legendarnom Radio Šapcu i prve informacije sa terena od trgovačkih putnika, Jugodisk je izbio u vrh diskografije.

A onda se zaratilo, nesta Juge, pade i Jugodisk.

Hašim Kučuk Hoki - "Pijem da je zaboravim"

Dragan Živković Tozovac - "Oči jedne žene"

Velibor Bora Spužić Kvaka - "Na rastanku"

Rade Petrović - "Pastirica"

Toma Zdravković - "E, moj brate"

Ipče Ahmedovski - "Ej, noći, sestro moja"

Jašar Ahmedovski - "Jednoj ženi za sećanje"

Safet Isović - "Zarasle su staze moje"

Srećom, početkom 21. veka, muzički entuzijasta i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, Nenad Kapor, preuzima oronulu firmu u pokušaju da sačuva poluvekovno blago. U video izdanju Muzičke apoteke, direktor i vlasnik Jugodiska, ispričao je deo svetle istorije i planove za budućnost.

Videćete nekoliko video zapisa sa obeležavanja dvadesete godišnjice Jugodiska. Mnogima će delovati nestvarno stotinak instrumentalista na bini, prava narodnjačka filharmonija, pod upravom maestra Bobana Spasojevića i dirigenta i aranžera Dragana Kneževića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    17. maj 2019 | 08:22

    Novica Negivanovicnjegova kola, pesme, izvodenja istih. Kako to covek sa nekom lakocom radi, osmehom i sada.s. sav se pretvoris u te njegove zvuke, i onda uzivas. Za sve ostale u sastavu Jugidiska, samo reci hvale. Pesme se i dan danas, pevaju i slusaju. Jos duuuugo ce.

  • nedeljko

    2. decembar 2020 | 03:01

    to je bila firma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA