≫ 

Muzička apoteka: Pesme sa mačvanskih prela i posela (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 0

"Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve. To je prostor od 12 sahata hoda. Mačva je bogata cura. Sve sto se u njenu crnu utrobu baci, donosi bogarta ploda. Lepa su njena polja kad ozelene, a jos su lepša kad se pozlate zlaćanim vlačem... Ona vam je kao tuđinka, ne da se svakom poznati!... Ko hoće da zna njene draži i njene lepote, taj mora živeti u njoj. Tome ona otvara svoja nedra i daje svoju miloštu... A ko proživi u njoj, taj je lako ne ostavlja, ili, ako je baš mora ostaviti, on je nikad ne zaboravlja."

To je Mačva viđena perom moga slavnog zemljaka Janka Veselinovića. Janko ne bejaše samo veliki pripovedač nego i sjajan pevač, naročito kad se lati svetlih gusala. Pevali su i ostali Jankovi zemljaci i savremenici, "vesnici srpskog proleća".

Pevaju i danas u Mačvi potomci hajduk Stanka, Stojana Čupića, Deve, Zeke buljubaše, Surepa... Nas dobri učitelj, nas čiča Janko, ostavio nam je u amanet ne samo priče koje su nam majke i bake pričale pre molitve i umesto molitve, nego i pesme koje su naši stari pevali na mačvanskim prelima i poselima. Pevalo se punim glasom, iz junačkih grudi nadimanih srećom posle oslobođenja od Turaka.

Pesma se orila iz mnogo grla, najčesće bez svirača. Neke od tih pesama doživele su i scensku probu u pozorišnom komadu "Đido" - slici iz seoskog života u 5 činova Janka Veselinovica, s muzičkom pratnjom Davorina Jenka.

Pesme koje slede pevale su se i u 19. veku u Mačvi. Janko ih pominje u svojim pripovetkama, a brojne pevačke grupe, solisti i kulturno umetnička društva snimali su ih na nosačima zvuka.

Ove pesme su uveliko onarođjene, izvorne, ne zna im se autor. Ali, nisu komercijalne, preti im zaborav. Istine radi, naša Srpčad ne čitaju ni "Hajduk Stanka". Nije u top literaturi, nema rejting kao "Igra prestola". Možda ga je teško sažvakati u par fensi rečenica. Decenijama je u srpskom školstvu bio obavezan, tamo neki Prežihov Voranc, a nije bio obavezan Janko Veselinović!?

Prijatelji Muzičke apoteke neka znaju i ovo: od Jankovih priča i ovih pesama sam sačinjen iznutra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA