≫ 

Muzička apoteka: Pesme su malo skuplje, al' šta da se radi (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1

Kad pevač hoče da izvuče bakšiš, po pravilu kaže jednu napomenu - pesma je malo skuplja, al' šta da se radi. Ono sto pesmu prodaje i održava u životu, svakako je emocija, naročito u tekstu. Pesma nije pasulj pa da se prodaje na kilo. Emocije se mere malo drugačije. Neko se na svadbi i u kafani lupi tanjirom po glavi i, kako kome, nekom pukne glava, nekom tanjir.

Još je skuplja varijanta kad se odjednom lupiš sa dva tanjira. Kad neko kaže da se pronašao u pesmi, teško da misli na pevačeve visine, vibrato, trilere, gornje i donje lage, aranžmanska rešenja, distoniranje. Tekst je taj koji većinu pogađa, a većina je uglavnom muzički nepismena i bez sluha. Oni muzički pismeniji doživljavaju ekstazu i sladostrašće, najcešće bez vidljivih gestova.

Pesme koje slede nemaju višemilionske preglede, ne emituju se u kultnim emisijama na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Čuju se na nekoliko preostalih lokalnih narodnjačkih radio stanica i u ponekoj zadimljenoj kafanici. Muzička apoteka posebno neguje ovakve "siročiće". Takvi siročići bejahu mnoge pesme, dok se ne zavrteše u Muzičkoj apoteci.

Alija Pekić je 1973. snimio pesmu "Sve si mi uzela". Pesma je paklenog tempa uz svirku Braće Spasojević. Posebnu notu daje Rade Tomić Beli koji je prosto izdominirao svojom gitarom.

U slededećoj pesmi je izdominirao saksofon maestra Jovana Stanojevića u ansamblu Vite Životića. "Karanfile uspomeno stara" snimio je pre vise od pola veka Fadil Karić. Nije veliko ime, a doneo je pesmu bas onako sevdalijski.

Sledeću pesmu je malo skupljom učinio naslov - Moj život je ruševina stara. Reči pesme je napisao Panta Radivojević, komponovao Danilo Mišković, a prvi snimio Brana Marković. Klasična "patosara" koja obara na prvu. Pesma je pobedila sve svoje pevače.

Aleksandar Stefanović je bio gospodin pevač. Pevao je lako, ležerno. Pesma "Ostaviću piće i lude kafane" je kao stvorena za bivše švalere koji poslednju luku traže u svojoj ženi.

Safet Redžić je jedan od prvih pevača Buce Jovanovića, kao stvoren za donošenje tihe sete.

Javorka Urošević je snimila u životu samo dve singlice sa Bucinim pesmama. Pesme donosi toliko srčano, da se pitam da li peva ili zapeva (sa akcentom na drugom slogu).

Mnogi golubari će zaplakati uz ovu nedovoljno izvikanu pesmu - Hrani oče bele golubove.

Milanka Aranđelović Maka mnogo više vredi nego što se zna. Poslušajte žensku verziju pesme "Ti samo ti" kompozitora Vite Životića. Mušku verziju je snimio Zoran Nikolić.

Senad Milanović peva sa skromnim rasponom i nejakim glasom, a sa mnogo velikom dušom. Ima, što bi rekli u Bosni, avaza dovoljno da prenese emociju Novice Uroševića.

Žika Rakić je jedan tipičan Šapcanin. Boem i šoumen, godinama jedna od glavnih faca na Šabačkom vašaru. I pesma je tipicna šabacka - šabacki delija.

Malo skupljih pesama ima mnogo, njihovih slušalaca je sve manje. Biće jos ovakvih tura u Muzičkoj apoteci. Da ne preteramo, biće mnogo za jednu turu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mostar

    21. maj 2019 | 09:45

    Fadil Karić moj mostarac, nažalost nije među živima , početkom ‘80-ih pjevao mi na uvce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA