≫ 

Muzička apoteka: Zlatne godine narodne muzike - 1973. (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 0
Miroslav Ilić

Printskrin: Telegraf

1973. godine se zahuktava narodnjačka diskografska industrija.

Festivali Ilidža i Sabor svake godine izbacuju pesme najboljih autora; otvaraju se nove narodnjačke radio stanice; otvara se nova diskografska kuća - sarajevski Diskoton; snimaju se filmovi sa zvezdama narodne muzike; gastarbajteri punih novčanika obilaze vašare i kafane...

Miroslav Silni Radovanović je prvi predstavnik napadačkog stila pevanja kompozitora Predraga Vukovića Vukasa. Ovom pesmom je postao jugoslovenska zvezda, početkom 70-ih veća i od Šabana i Miroslava, i jedan od najemitovanijih na radiju. Razornim glasom je pravio razliku.

Miroslav Ilić je sa ovom pesmom osvojio sve nagrade na kultnoj Ilidži, a nije se ni pojavjo na bini. U mojoj radio emisiji je izjavio da nije smeo od treme. Pobedio a nije ni učestvovao! Samo pustili pesmu sa razglasa. Kakva pesma! Tipična novokomponovana sevdalinka kompozitora Mijata Božovića uz maestralnu svirku Jovice Petkovića.

Šaban Šaulić je ovom pesmom otvarao dveri radio Beograda. Snimio je izvornu pesmu uz VNORTS, uz violinu i umetničko vođstvo Miodraga Jašarevića.

Azemina Grbić je rođeni sevdalija i pola veka prava Beograđanka. Uz Jovicu Petkovica i njegov ansambl snimila je ovu malo skuplju pesmu.

Posle antologijskih pesama "Poleti golube moj" i "Uzmi sve što ti život pruža", Gvozden Radičević snima na stihove Brane Cvetinovića Lakija još jednu besmrtnu pesmu "Slavica".

Bata Toza je svoj imidž šmekerice samo pojačao "Mađaricom".

I Silvana je počela da snima izvorne pesme kao trajne snimke. Ovu pesmu su pevali i pre i posle Silvane, ali njenom interpretacijom je postala još slušanija.

Nedeljko Bilkić je ovom pesmom zakucao jos jedan kafanski hit i otvorio sezonu lova na skitnice.

Jos jedan grlati gospodin Slobodan Lalić. Imao je glasinu, poredilili su ga sa Safetom, ali nije imao unutrašnje kvalitete da nadmaši Saju. Ovom pesmom Radoslava Grajića obezbedio je sebi mesto u klubu besmrtnih.

Novica Negovanović je od početka 70-ih svake godine izbacivao makar po jedan hit. Nije promašio ni 73. u tandemu sa legendarnim Ruzdijom Krupom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA