≫ 

Muzička apoteka: Braća Bajić - dvojka je zakon (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1

Kad vidim jednog od njih, pozdravim obojicu. Kad ih čujem u duetu, kao da čujem jednog. E, to se zove duet!

Danas, kojekakve zvezdice i fensice glamurozno najave duet, a u stvari pevaju dijalog. Jedna strofu, druga refren. Jedna kosi ulevo, druga kosi udesno.

Andrija i Toma Bajić više od pola veka su stvarali, svirali i pevali nove pesme u duhu šumadijske dvojke, bunarili i baštinili pesme i kola naših predaka, čuvali i u rijaliti Srbiji dostojanstvo narodnog umetnika.

Šajkacu i šiljkane nosili su kao deo svoga tela. I na omotima ploča uglavnom su bili u šumadijskoj narodnoj nošnji. Doduše, u komunističko-titoističkom "sustavu" srbovanje ni u pesmi nije bilo poželjno, a ni u PGP-u. Zato su najviše ploča objavili za zagrebački Jugoton.

Pesme su bratski stvarali i autorski potpisivali. Andrija muziku, Toma tekstove. Andrija je bio prisutniji u javnosti, takoreći glasnogovornik legendarnog dueta.

Toma je tri godine bio stariji (1935 - 2018), povučeniji i neverovatno posvećen sakupljanju narodnjačke starine.

Andrija je godinama predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije. Tominim odlaskom, barem što se tiče Muzičke apoteke, ovaj antologijski duet nije prestao da postoji.

Oni su samo prestali da snimaju nove pesme. S ponosom ističem da su Braća Bajić obeležili sve moje radio i televizijske emisije i uglavnom su bili prvi gosti.

Držali smo se one čergarske - gde ti, tu i ja. U TV izdanju Muzičke apoteke ispričali smo istoriju Lajkovačke pruge i čuvene pesme koju su Bajići prvi izbunarili i snimili.

Zapevali smo, boemsko-astalski, i pesme iz jugoslovenskog opusa: "Na planinčah", "Lepe ti je Zagorje zelene"...

Ja sam se pretvorio u Tita, a Mala Cana je pokušala da zameni Tomu. Otpevali smo utroje pesmu koju je napisao anonimni gedža, dok je u vihoru Prvog svetskog rata čekao nemačke jeroplane...

I da ne zaboravim, obavezno pogledajte šta se desi kad Braća Bajić dobiju ćerku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mery.Loo

    24. maj 2019 | 09:50

    Divni su , sa razumljivom muzikom i bez golih poprsja. To je muzika ko voli srpsku narodnu muziku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA