≫ 

Muzička apoteka: Vita Životić - dvojkaški klasik (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 0
Vitomir Životić Vita

Vitomir Vita Životić Printskrin: Youtube/vskola3/Promo

Vitomir Vita Životić rodjen je u Oreovici 1925. Počeo je da svira po želji oca harmonikaša koji je kod malog Vite osetio talenat, ali nije uspeo da mu udahne ljubav prema harmonici. Prilikom posete Aleksandru Krnjevcu (Mijinom ocu koji je umro mlad), Vita mu je zasvirao pored postelje.

Tom prilikom je Aca rekao Vitinom ocu: "Ja malog vodim sa sobom." Bio je to preloman trenutak u Vitinom životu. Otac mu kupuje prvu harmoniku i plaća je tadašnjih 550 000 dinara. Vita je u mojoj radio emisiji ispričao da je njegov otac morao da proda dvadeset dve krave za jednu harmoniku!

Inače, Vita Životić i Mija Krnjevac su braća od tetke. Zajedno su svirali a odvojeno stvarali. Sudbinski su vezani i u ratnim i poratnim danima. Kao atraktivan duet harmonika svirali su ne samo sva narodna veselja, nego i 11 godina na Radio Beogradu uz Carevca, Vuku Seherović, Danicu Obrenić, Veliku Grgurević... Na radiju se tih godina i sviralo i pevalo uživo. Pa kad se desi da pukne kaiš na harmonici, Vita se pribere, sedne na stolicu, i bradom pritiska harmoniku.

Kad se pesma završi, harmonika ispadne, a surovi Carevac tek tada primeti šta mu se desilo. Ovu zgodu i mnoge druge ispričao je Vita krajem prošlog veka u mojoj emisiji na Studiju B. Da, dobro ste čuli, nekad je i Studio B emitovao narodnjake! Sve do bombardovanja 1999. A onda su usmenim dekretom ukinuti od strane "nove evropske Srbije" sa obrazloženjem - ne mozemo u Evropu sa seljacijom na urbanom radiju.!?

Vita je u svom muzičkom izrazu predstavnik ravnog pomoravskog stila sa izrazito meraklijskim sviranjem pesama i kola. Vitine numere odišu finom gradacijom, kao da prate neusiljeni žubor Morave i Resave.

Sredinom proslog veka Vita je stvorio jedan od najtraženijih ansambala na ovim prostorima. Naročito se pročuo kvartet: Vita i Čivra harmonike, Miro Stojanović violina i Jova Stanojević saksofon. Poseban slatkiš Vitinim kolima i pesmama dao je virtuoz na saksofonu Jova Stanojević. Vita ce ostati upamćen kao prvi šef orkestra koji je u šumadijskoj postavi dao primat saksofonu.

Iz Vitine muzičke radionice izaslo je stotine uspesnih harmonikasa, a najveci je, svakako, Mirko Kodic koji se ponosi svojim majstorom.

Mnoge Vitine pesme postale su onarođene, poznatije i od njihovog autora i njihovih pevača.

Vita nas je napustio 2003. Ostavio je našem rodu besmrtne pesme i kola, ostavio je i sinove i unuke da nastave muzičku lozu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA