≫ 

Muzička apoteka: Jozo Penava - sevdalija dvadesetog veka (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2

Decenijama se vodi polemika i takmičenje (ne samo među ostrasćenim nacionalistima) - ko je napisao vise sevdalinki, Srbi ili Bošnjaci? Biće da je jedan Hrvat iz Kiseljaka, Jozo Penava.

Rođen je 1909. u katolickoj porodici. Propevao je jos u samostanu. Izucio je pekarski zanat, ali ga napusta zbog ranog ustajanja. Sluzeci vojsku u Somboru, pevao je i svirao oficirima i tako se izvlacio od straze i pozarstva. U seher Sarajevu je formirao svoj orkestar i godinama svirao po sijelima i tefericima.

Safet Isović - "Sjetuje me majka"

1947. postaje član, a 1953. I šef orkestra RTV Sarajevo, kao jedan od njegovih osnivača. Godinama je vodio Tamburaški orkestar, čiji su članovi bili i nepismeni muzičari. Jozo ih je opismenjavao, mnogima bio korepetitor i pedagog. Ono što je bio Carevac u Radio Beogradu, to je bio Jozo Penava u Radio Sarajevu - najveći autoritet. Iz Jozine radionice ponikli su Zaim, Safet, Himzo, Meho, Beba, Zora, Zehra, Zekerijah, Serbo, Jovica...

Vida Pavlović - "Gledala sam sa prozora"

Jozo je najbosanskiji autor. Opevao je Bosnu i Sarajevo sa svih strana. Kao autor prvo je pisao reci pa melodiju, uglavnom bez refrena. Posle snimanja i koncerata odlazio bi u šetnju ili se odmarao u svojoj fotelji. Kad muzika navre, sedne za klavir. Ako nije pored klavira, inspiraciju beleži na salveti, papiru, na cemu stigne.

Zora Dubljević - "Cvati ružo moja"

Jozo Penava je jos za zivota doziveo najvecu pocast - njegove pesme postale su narodne.

Azemina Grbic - "Mene moja zaklinjala majka"

Sve svoje neobjavljene pesme ostavio je unuci Bihorki, a svim sevdalijama sledeću posvetu:

"Da je sevdah rujno vino, ja se ne bih treznio. Danju, noću sve bih pio, i opet bih rahat bio. Ali, pustinsevdah vara, srcu rane stvara. Čudo mi je kako puklo nije."

Bora Drljača - "Oj, Prijedore, ti si pun sevdaha"

Nedeljko Bilkić - "Omile mi selo Nahorevo"

Nada Mamula - "Na teferić posla nana"

Vera Ivković - "Moj dragane"

Beba Selimović - Bere cura plav jorgovan

Duet Nada Mamula i Zaim Imamović - "Sarajčice hajdemo"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    26. maj 2019 | 11:21

    Pravi izraz legenda. Mi,koji smo rasli uz njegove pesme i izvodjenja, pamtimo ta vremena kao lepa, bezbrizna, ponekad setna. A njegova muzika je uvek pratila i nasa raspolozenja. Lepo je sto se ovako podsecamo nekih ljudi.

  • Jova

    26. maj 2019 | 10:23

    Legenda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA