≫ 

Muzička apoteka: Zlatne godine narodne muzike - 1969. (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1

1969. prvi čovek se spustio na Mesec. Tom gordom čoveku Obren Pjevović je ispevao pesmu: "Spavam jadna u drveni krevet, a moj Mile u Apolo 9. Momci mi se penju na Veneru, a devojke kiselicu beru. Suve šljive i planete, a na Zemlji plače dete, moli leba i salate, jer je gladno, brate! Vozim kola s dva mršava vola, kosmonaut me snima iz Apola. Kaži lepa Luno, Mesečevo dete, s koje li je Hristos sišao planete."

1969. poceo je da svira i Radio Šabac. Kao što ćete čuti, imao je sta i da zasvira.

Boro Drljača se pojavio kao nova nada velikana Mije Krnjevca i "ubo" je prvi večiti hit.

Još jedan veliki pevač snimio je '69. svoj prvenac. Radiša Urošević, još maloletan, snimio je pesmu svog zemljaka i pesnika Pante Radivojevića, inace po struci vozača bagera koji je napisao najlepše pesme za Miju Krnjevca.

Lepa je snimila ljubavnu kletvu - dabogda ti zmija oči ispila, pesmu Buce Jovanovića sa legendarne Ilidže.

Šaban je na svom prvencu, pored neprikosnovene "utehe", imao još lepih Bucinih pesama.

I Toza se okušao na Ilidži svojom pesmom "Violino, ne sviraj". Kasnije je ta pesma snimljena i kao trajni snimak sa VNORTS-a, ali samo na festivalskoj ploči harmoniku svira Buca Jovanović. Na ovom snimku se, na žalost, ne čuje Bucina harmonika.

Meho je te godine snimio ploču svog života. Cela Juga je pevala "...o majko, majko, što me rodi kad sreće nemam ja". Sa iste ploče poslušajte i ovu antologijsku pesmu.

Veliki Safet je postao zvezda PGP-a. Svake godine je izbacivao nekoliko singlića. Poslušajte Saju uz pratnju Žarka Josipovića Skule i družine iz Kraljeva.

Gvozden Radičević je, za mene, narodnjački Hemfri Bogart. Te godine je snimio večiti hit pesnika i kompozitora Doce Ivankovića.

Narodni pesnik Doca Ivanković je obeležio kraj šezdesetih sa nekoliko besmrtnih pesama. Rajku Jovičiću iz Aranđelovca je podario mozda i najlepsu pesmu o vodenici i vodenicarki.

Tuzlak i sevdalija Muhamed Mujkanović otpevao je na Ilidži pesmu Blagoja Košanina "Proklet da je život cijeli".

Malo je živih od gorepomenutih. I Ilidža je pojeftinila, upokojio se i "srpski Nešvil" Radio Šabac. Ostale su pesme i sećanje. Ako imate dušu, i to vam je dovoljno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kota

    28. maj 2019 | 06:56

    Lepa je te godine dijelila tu pjesmu sa Djevadom Ibrahimovicem pošto je to bila jedina Ilidja gdje su istu pjesmu izvodila dva pjevaca, a u finale je prolazio onaj ko dobije više glasova publike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA