≫ 

Muzička apoteka: Časlav Đoković - autor 2.000 narodnih pesama (VIDEO)

Pred vama je još jedno izdanje "Muzičke apoteke" autora Gorana Miloševića, radijskog voditelja

  • 0

Časlav Đoković (Čale, Čaki, Čarli, Mačak), jedan od najplodnijih autora narodne muzike svih vremena, rođen je 2. februara 1940. godine u Prilikama. Po diplomi je vkv građevinar, a po duši emotivac.

Iako je završio Višu građevinsku školu i kratko se bavio strukom u Hidrogradnji, odmah posle vojske eksplodirale su Čaletove emocije. Išao je za poslom po svetu, živeo u Sarajevu, Mostaru, Dubrovniku, Skoplju, nastupao po kafanama, a onda je došao na ideju da komponuje svoje već napisane pesme, da im udahne svojim viškom energije ritam i život.

Tako su nastale prve pesme "Ne mogu bez tebe, ne mogu sa tobom" i "Želeo bih da te sretnem" sa kojima pobeđuje na festivalu "Sedam naših dana" u Čačku 1970. Osvaja prvo mesto žirija i publike. Žirijem je predsedavao Buca Jovanović, a pesme je na ploči snimio Miroslav Radovanović.

Tokom četrdesetogodisnje karijere snimio je blizu dve hiljade pesama. Komponovao, pisao stihove, pevao i snimao, sviruckao harmoniku i violinu, producirao, vodio nekoliko izvornih grupa i kulturno-umetničkih društava.

Jedan je od prvih kompozitora koji je komponovao pesme za trubačke sastave i pevače uz trubu. Svojim pesmama i tirazima podigao je Diskos iz Aleksandrovca u jednu od vodećih diskografskih kuća, a zarađivao je toliko da je nekoliko godina plaćao najveći porez u Čačku.

Vinuo je u orbitu Veru Matović, Miroslava Radovanovića, Slavicu Mikšić, Vesnu Zmijanac, Slobodana Mulinu, Ranka Stojanića Sora, Miliju Milića, Zorana Jovanovića Zokija i stotine drugih.

Čaletove pesme pevali su i Sneža Đurišić, Era Ojdanić, Toma Čolović, Boro Drljača, najčuveniji trubači - Svetozar Lazović Gongo, Mića Petrović, Bozidar Luković, Radovan Babić, Radojko Vitezović...Veliki uspeh je dživeo sa pesmama za svoju suprugu Živku i ćerku Vesnu - "Ti si samo uspomena", "Ni koraka izvan braka", "Volim Mila, a nana mi brani", "Prođi, Mile, još jednom kroz selo", "Još vere i nade ima"...

Zarađivao je mnogo, a živeo povučeno i skromno u svom domu u ulici Dragiše Mišovića u Čačku, naročito poslednjih desetak godina. Odabrao je samoću i živeo od uspomena. Svoj dom je pretvorio u umetnički atelje, prepun instrumenata, gramofonskih ploča, kaseta, diskova, crno-belih fotografija, priznanja. Tako je bežao iz rijaliti Srbije.

Ponekad je znao da me pozove i pita: "Mačak, vredi li čemu ova moja nova pesma?". Moji su odgovori bili, kao i Čaletove pesme - od "pobedila vek" do "lepa melodija i reči, loša i jeftina produkcija i aranžman".

U mikrofon Muzičke apoteke rekao je i ovo: "Za svoju dušu stvarao bih i drukčije pesme, ali bih propao. Moje pesme su neotkriveno blago, sve dok se ne zapevaju. Od tog trenutka su dostupne svima i nisu samo moje. Ako ih narod prihvati, najmanje su moje".

Čaletova muzička loza nastavlja se i kroz ćerku Vesnu, koja je izrasla u istinsku divu narodne muzike, i akademski obrazovane unuke Valentinu i Danicu.

Na današnji dan 2010. otišao je u večnost moj prijatelj, "plavi mačak" i veliki dečak - Časlav Đoković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA