≫ 

Muzička apoteka: Narodnjaci za plažu - mediteranski ciklus (VIDEO)

Bliži se leto, pa je i novo izdanje Muzičke apoteke, radijskog voditelja Gorana Miloševića, posvećeno uživanju za sva vaša čula

  • 1

Novinski stupci i portali prepuni su, iz godine u godinu, istih preporuka šta čitati, šta jesti, kako se štititi od svih vrsta zračenja na letnjem odmoru. Stidljivo se i retko pojavi preporuka - šta slušati na plaži. Ako se i preporuči neka muzika, onda je to po pravilu zabavna, domaća i strana. Sem toga, narodnjaci su godinama nepoželjni na domaćim plažama, baš kao i u BG etru, odnosno FM skali.

Pesmama koje slede u Muzičkoj apoteci pokušaću da ukažem na čitav ciklus, hiljade pesama, kao stvorenih za trenutke odmora i opuštanja. To su narodnjaci grčko-mediteranskog prizvuka snimani na malim i velikim gramofonskim pločama u romantičnoj prošlosti.

Nataša Vladetić je specijalista među narodnjacima za grčko-mediteranske pesme. Legendarni tekstopisac Miodrag Z. Ilić napisao joj je stotinak pesama odsviranih sa najvećim muzičarima tog doba.

Branko Kamenković je muška verzija Nataše Vladetić.

Silvana i Lepa su pospešivale svoje rivalstvo i pesmama Larija Nanosa "Srce gori, jer te voli" i "Izvini, ali mnogo mi je žao".

Šaban je sa "Dva galeba bela" otpevao jednu od najpotresnijih ljubavnih priča Radeta Vučkovića. "I ptice vole kao i ljudi"...

Ova pesma je više prestižna, nego što je komercijalna. I kad nemate mogućnosti da priuštite more i galebove, samo pustite ovu pesmu.

I Angel Dimov je komponovao i otpevao sjajnu ambijentalnu morsko-galebovsku pesmu. Prelepa pesma, al' se nije čula od Šabanovih galebova.

Poslušajte i dve šlagerske legende - Mikija Jevremovića (koji je sjajno pevao narodnjake i snimao ih na pločama) i Radeta Vučkovića (koji je pevao i komponovao i teške narodnjake i klasične zabavnjake).

Maestro Vojkan Borisavljević je u tandemu sa pesnikom Filipom Belim stvorio antologijske pesme za Lea Martina. Pišući muziku za domaće serije, ostavio nam je svevremenski hit "A sad adio".

Ovo su tipične ambijentalne pesme. "A pesma ti je kao i ljubav, ako ne legne u pravom trenutku, kao da je i nema" - zapisa akademik Dučko Kovačević.

Ako vas i najurbanije face i svetski likovi uhvate da ovako nešto slušate, ne očajavajte. Uz ovakve narodnjake izbegavate mogućnost da vam neko kaže da slušate seljačku muziku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trubaci Veseli Momci

    7. jun 2019 | 15:33

    Mi smo sa Balkana nas je odrzala narodna muzika, nema veselja proslava a da to ne proslavimo sa pevacima narodne muzike ili trubacima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA