≫ 

Muzička apoteka: Mirko Kodić, poslednji harmonikaški romantik i prvi Cecin mentor (VIDEO)

Harmonika mu je i u pubertetu bila najveća ljubav. Zbog harmonike nije imao vremena za devojke. Taj nedostatak devojaka je, malo kasnije, obilato nadoknadio. U video izdanju Muzičke apoteke Mirko je ispričao kako je upoznao Svetlanu Cecu Veličković i kako se "pobrinuo" za njen stajling na prve dve ploče

  • 8

Srbija je i dalje zemlja harmonikaša. U sveopštoj zasićenosti, izgleda da i harmonikaša imamo više nego što nam treba. Malo je, međutim, pravih majstora na harmonici koje prepoznaš po prvim taktovima. Mirko Kodić je jedan od poslednjih romantika i velemajstora na harmonici.

Rođen je 29. novembra 1957. u selu Jasenovo kod Despotovca. I Mirkov otac je harmonikaš, pa se imao na koga i umetnuti. Kao dete nije imao problema sa igračkama. Harmonika mu je bila prva i jedina igračka.

Mirko Kodić - "Rubin kolo"

Upijao je kola i pesme i u kući, i sa radija, hvatao u letu. Uzor mu je, još kao detetu, bio Jovica Petković. Postaje najbolji učenik Vitomira Vite Životića. Vežbao je, naročito u Požarevcu, i po 20 sati dnevno. Harmonika mu je i u pubertetu bila najveća ljubav. Zbog harmonike nije imao vremena za devojke. Taj nedostatak devojaka je, malo kasnije, obilato nadoknadio.

Mirko Kodić - "Resavski vez"

Onako suv i vižljast, sa viškom energije i temperamenta, retko dugih prstiju, sa spuštenom harmonikom do ispod pojasa, postaje prava atrakcija.

Sa 18 godina snima prve singliće sa narodnim kolima Velizara Matušića i Rajka Marinkovića Budže. Svoju prvu samostalnu ploču sa kolima izdaje 1979. Iste godine učestvuje i na legendarnoj Ilidži. Glas o atraktivnom virtuozu stize i do Šabana Šaulića. Prvu ploču sa Šabanom snima 1981. sa pesmama "Sneg je opet, Snežana" i "Najlepša ženo vremena svih". Šabanu je odsvirao stotinak pesama na desetak ploča.

Šaban Šaulić - "Kad bi čaša znala"

U video izdanju Muzičke apoteke Mirko je ispričao kako je upoznao Svetlanu Cecu Veličković i kako se "pobrinuo" za njen stajling na prve dve ploče.

Ceca - "Hej ljubavi, ljubavi"

Setili smo se sta je nekad značilo "Poselo na Kalemegdanu Beograda 202" na kome je Mirko godinama svirao, baš kao i na "Raspevanoj jeseni Radio Šapca".

Mirko Kodić - "Pesma slavuja"

Maestro je otkrio svoje muzičke naslednike i pojasnio zašto sve manje komponuje novu narodnu muziku.

Mirko Kodić - "Zagubićanka"

Najavili smo i seriju solističkih koncerata povodom 40 godina umetničkog rada. Zavrteli smo na 45 i 33 obrtaja neka malo skuplja Mirkova kola: "Oreovačka šetnja", "Vlaski skok", "Sanela", "Požarevljanka", "Kalemegdansko poselo", "Zaljubljeno srce"...

Mirko Kodić - "Slobodankino kolo"

Mirko je predstavio, onako uživo i astalski, jednog od svojih najboljih učenika, Nikolu Lukića iz Valjeva.

Mirko Kodić - "Miris poljskog cveća"

Maestro je obeležio svojom svirkom i moje radio emisije. Sećam se, pre dvadesetak godina, doveo ceo orkestar u studio. Sviramo uživo po želji slušalaca. Javlja se slušalac, i odmah "s neba pa u rebra" mene pita: "Ko je bolji, Kemiš ili Kodić?". Nije mi bilo lako, izustio sam: "Nisam dostojan da kažem ko je bolji. Mogu jedino da kažem ko je meni draži. Neću ni to, jer znam da će Kemiš da se naljuti!".

Nastup Mirka Kodića i Meha Puzića 1987. godine:

Mirko Kodić - "Duletove gajde"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    31. maj 2019 | 08:48

    Таленат какав се ретко рађа. Предивно свира, јер његова хармоника говори. А и Мирко не само да свира, него је сав занесен тоновима који излазе из тог величанственог инструмента, који је у његовим рукама препознатљив са првим тактовима . Желим му здравље и дуг живот, и да још дуго другује са хармоником

  • ZORAN

    31. maj 2019 | 09:06

    MIRKO JE LEGENDA PRAVI ŠMEKER.

  • Šumadinac

    31. maj 2019 | 12:58

    Kai Mirko Kodić, se više neće roditi! Svaka čast Gorane Milošević, jedini čuvalac narodne muzike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA