≫ 

Muzička apoteka: Narodna kola na violini (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1
Zlatomir Vasić Boja Zlatomir Vasić Boja Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Istoriju narodne muzike obeležila je i violina i njeni velemajstori. Kad zacvili i zajeca, kad zaplače i zakuka, kad zapeva i zaigra, tu je violina da podigne notu, da oplemeni ton. Pojačava i setu, podiže i veselje. Zacarila se ne samo kod Cicvarića u Šapcu i Carevca na Radio Beogradu, nego i u najzadimljenijoj kafani i najsiromašnijoj svadbi.

Muzicka apoteka je okupila na jednom mestu desetak najomiljenijih violinista, ne i najboljih. Uostalom, tek svi zajedno su najbolji.

Aleksandar Šišić Sile je obeležio svoje ime u mravinjaku ljudi ovog sveta. Otimali su se i orkestri i kafane i RTV programi za njegovu svirku. Odsvirao je narodnih pesama i kola za nekoliko života.

Piroman je selo violine. Skoro svaka kuća ima ponekog violinistu. Slavoljub Stanojević je jedan od prvih proslavljenih "Piromanaca".

Slede dva Zlatomira. Mešali su ih i profesionalni muzičari i urednici diskografskih kuca. Jedan je poznatiji kao Boja, drugi kao Zlaja.

Ljubomir Petrović Cuban je jedan iz legendarne loze muzikalnih valjevskih "Grbinovaca".

Momcilo Radosavljević je široj javnosti nepoznato ime. Ali, kad krene njegov "kukurikavac" mnogi ce uskliknuti - joooj gde me nađe.

U početku Boban Kostić Piromanac, kasnije samo "Boban voz". Tako mlad je otišao u legendu, baš kao i Dejan Kostić Piromanac, za mnoge "brzi Gonzales".

Godinama je prva violina RTS-a, maestro Moma Stanojević i njegovi "detlići" i "vozovi".

Bio je prva violina u ansamlu Buce Jovanovica, kasnije je postao kompozitor i vodja orkestra - Veroljub Jovanović. Sveta Vukovic je davno napisao šlager i posvetu svim violinistima:

- Jedna stara violina u prašini kraj kamina, starac sedi njenog doba želeo bi da je proba. Počela je vec da trune, iskidane ima strune. Ruke vestog čarobnjaka, duge kose bleda lika, jedino bi život dale toj starici tužnih žica. Sve je zalud, drhte ruke ne može joj čuti zvuke. Večna ljubav od davnina, maestro i violina."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA