≫ 

Muzička apoteka: Magistri sa Ibarske magistrale (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 0

Decenijama se na Ibarskoj magistrali plakalo i kukalo zbog izgubljenih života u saobracajkama. Istovremeno se u kafanama duž naše najcrnje magistrale rađale pevačke, sviračke zvezde i kompozitorske zvezde, stvarale narodne pesme i narodna kola. U 21. veku saobraćajki je sve više, a prave narodne pesme sve manje u kafanama duž Ibarske magistrale.

Znalo se oduvek da narodnjaci najbolje pune kafanu. Danas bi orkestri Buce Jovanovića, Iilije Spasojevića, Ace Stepića, Radoja Barajevca, koji su u drugoj polovini prošlog veka izvodili kulturno-umetnicki program u svakoj kafani, bili nepoželjni jer su neisplatljivi. Muzika je generalno pojeftinila.

U Muzičkoj apoteci secamo se malo skupljih pesama i pevača iznedrenih na potezu od Lipovice do Ljiga. Neki od njih su diplomirali, a neki i magistrirali na Ibarskoj magistrali u vreme kad je bilo nečasno plagirati doktorat ili kupiti diplomu na buvljaku.

Žika Marinković Šumac je postao "magistar" u Kafani (u Žikinom slucaju pravilnije je kafanu pisati velikim početnim slovom). U njoj je odrastao, od nje je živeo, u njoj je umro. Svojim režućim glasom i neponovljivom bojom izrastao je u pravog narodnog pevača i kafanskog boema.

Jos jedan pevač suptilnog glasa obeležio je dvojkaški ciklus, naročito oko Lipovice - Ljuba Nedeljković Tihi.

Ljubi Nedeljkokviću najsličniji je Mileta Marković. Mnogi ih mešaju, ne bez razloga. Što nije mogao da otpeva Mileta, otpevao je Ljuba.

Mnogo dobar, a malo popularan pevač, uobičajenog imena i prezimena - Zoran Popović.

Selo Vranić je dalo mnogo velikih muzičara. Iz jedne jako muzikalne kuće je i Rade Gajić. I danas je ostao fanatik u odbrani šumadijske pesme, naročito na sjajno organizovanoj manifestaciji "Dani Buce Jovanovića, Radoja Barajevca, Ilije i Milije Spasojevića".

Jedna od prvih dama ibarsko-magistralskog ciklusa je Draga Popović, godinama u pevačkom jatu maestra Ace Stepića.

Pitaćete, a gde je Era u ovom ciklusu? Sledi Era, doduše kao kompozitor i harmonikaš u pesmama "Mog prstena više nema" i "Kad svatovi jabuku obore". Zna Era i da komponuje, na harmonici naročito.

Legendarna Snežana Jovanović Šikica, jedna od kraljica romske pesme, počela je u svom Meljaku uz Iliju i Bobu Spasojevića i srceparajuću dvojku "Ko će tebe da zameni".

U podnožju Rudnika 60-ih godina stidljivo je pustio glas, onako kroz nos, Sveta Pajić. Čim žine, čujes selo u njegovoj pesmi. Jedan od retkih koji se ponosi nadimkom "Selja".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA