≫ 

Sačuvao se i od alkohola i od droga, ali nije od žena! Najveći zavodnik među narodnjacima - Kemo Malovčić (VIDEO)

Možda na rečima ima i većih zavodnika, ali na delu se Kemo dokazao i to van domašaja paparaca i voajera

  • 3

Ako ti preci nisu bili muzikalni a tvoje dete i svira i peva, ili nisi dete svoga oca ili nisi otac svog deteta - ovako je Slobodan Betulić Betula stavio u dilemu muzikalne kolege koji nisu imali od koga da naslede muzikalnost.

Niko se od Kemalovih predaka nije bavio muzikom, a ovaj Krajišnik iz sela Okrec kod Sanskog mosta latio se harmonike još u vojničkim danima. U Sarajevu i Bosni Kemal Malovčić nije mogao da prođe sa sevdahom. Doduše, nije mu stilski ni ležao, a nije imao i šta da traži pored Safeta, Zaima, Meha, Himza, Nedžada, Bilkića, Lalića...

Nije ni prošao na audiciji sa svojim drhtavo-plačljivim glasom. Na Keminu sreću, zapazio ga je u Bihaću na svirci Tihomir Stikić producent Diskosa. Svidelo mu se kako Kemo svira harmoniku i peva, pao je dogovor i Kemo dolazi u Beograd i snima svoju prvu singlicu 1969. sa vodećom pesmom "Nevernice moja".

Bio je totalni anonimus, pa su ga potpisali na omotu ploče - prvo prezime pa ime. Kemal je još od prve ploče samom sebi i komponovao i pisao stihove. Prva pa zlatna, zaživela je na najslušanijim radio stanicama, ušla u kafane i šatre. Mada, kada bi se analizirao samo tekst ove pesme, teško da bi iz srpskog dobio peticu. Snimio je za Diskos petnaestak singlica sa četrdesetak šumadijskih srceparajućih dvojčica.

Pesmom "Sine, sine" još više se pročuo, naročito kod naših gastarbajtera koji oplakuju izgubljenu ljubav i kaljave sokake. Kao beskrajno duhovit čovek stekao je dosta prijatelja među kolegama i simpatija u ženskom svetu.

Još 70- ih i 80- ih otpevao je mnogo šumadijskih svadbi, bio zvezda mnogih vašara i specijalni gost prestižnih koncerata i turneja. Stekao je i imidž najvećeg zavodnika među narodnjacima u tako jakoj konkurenciji.

Možda na rečima ima i većih zavodnika, ali na delu se Kemo dokazao i to van domašaja paparaca i voajera. Sećam se te pomame žena kad je potpisivao ploče na Radio Šapcu.

Kemal Malovčić FOTO: PrintScreen/YT

Ni ozbiljnije face, ni većeg zavodnika. Sačuvao se i od alkohola i od droga, ali nije od žena. Svoju Krajinu i odrastanje pored reke Sane opisao je u prelepoj zavičajnoj pesmi "Zumbul cveta, a Sana žubori, tihim glasom kao da govori". Svojim autorskim pesmama "Sine, sine", "Pito sam je bil' se udala", "Senada", uz harmoniku i orkestar Ljube Radosavljevića, postaje pravi srcelomac.

Mnogi ga mešaju sa Milančetom Radosavljevićem. Zato sa Milančetom 1979. i snima Pesmu "Čuvaj draga našu ćerku". Kemo peva, a Milanče svira harmoniku sa svojim orkestrom. Ostvaruje saradnju sa najvećim kompozitorima i instrumentalistima narodne muzike u Srbiji.

Sa Docom Ivankovicem i Barajevcem snima pesmu "Jeda noć neverstva". Kemu su pratili na pločama i ansambli Đorđa Negovanovića, Svete Sesića, Duška Radancevića, Bate Mitrovića, Radoja Barajevca, Tomice Miljića i Branimira Đokića. Sa Branom je snimio dva singla i tri LP ploče. Za ovu priliku, od tridesetak pesama sa Branimirom Đokićem, izdvajam pesmu "Ako možeš preboli me" koju je za Kemu komponovao Mitar Mirić na stihove M. Z. Ilića i kantautorsku pesmu "Ne može to tako".

Kemo je zbog ovih pesama postao pravi šumadijski pevač. Godinama živi i uživa u Beču, i bez obzira na naše svakodnevne balkanske nesporazume, nije učestvovao u nacionalno-verskim podbadanjima.

O tome kako je Kemo postao "odža", ne zbog duhovne prosvetljenosti već zavijanja u Južnom vetru, nekom drugom prilikom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    8. jun 2019 | 08:40

    Kemalove pesme su legendarne, i dvojke i one sa Juznim Vetrom. Meni se čak što više one sa Juznim Vetrom više svidjaju.

  • Zszs

    8. jun 2019 | 08:24

    Dvojke mu bolje lezale nego sto je pevao u juznom vetru. Po meni on nije trebao da udje u juzni vetar,da je nastavio dvojke samo. Ipak svaka cast Kemi na karijeri.

  • Eki

    8. jun 2019 | 09:46

    Pjevaj Bosno......?.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA