≫ 

Lela Vranjanka iz Egipta, Zoki Zorule i ostali vanvremenski hitovi Dragana Tokovića (VIDEO)

Dragan Toković je umro na jučerašnji dan, 9. juna, pre tačno 17 godina. Večna mu slava i hvala što je naše živote učinio lepšim

  • 2

"Lela Vranjanka", "U Novom Sadu", "Rastao sam pored Dunava", "Dunave moje more", "Kraj Dunava koliba", "S one strane Dunava", "Dunavom, Dunavom sa svojom draganom", "Sta će meni konji vranci", "Zorice Zorule", "Oj Safete Sajo Sarajlijo", "Volim da te volim", "Oprosti mi nano", "Zbogom moja ljubavi", "Daj mi času rakije", "Ja prošetah kraj Morave", "Nema te više Alija", "Sremice mlade", "Bolujem, tugujem", "Leti, leti, bijeli golube", "Mesečina, mesečina", "Ciganin i violina"... I ovako može u nedogled.

Sve su to pesme iz pera i duše Dragana (pravo ime Dragoljub) Tokovića. Ovaj retko muzikalan čovek je svirao klavir, harmoniku, bas, bubnjeve. Komponovao i pevao teške dvojkaške narodnjake, sevdalinke, vojvođanske, romanse, šlagere.

Rođen je u Makedoniji u mestu Dramče 22. 3. 1932. Jedno je od četvoro dece oca sveštenika. Prvi susret sa muzikom dešavao se u crkvi prilikom bogosluženja, pevušeći "Amin i Gospodi pomiluj!" Po završetku rata sa porodicom se nastanjuje u Kruševcu, ali njegov nemiran duh vodi ga u evropske i svetske hotele, klubove i kazina. Pariz, London, Kairo, Bejrut...

U kafani u Vranju, zanesen lepotom nepoznate devojke, zapitao je - kako se zove?

- Ja sam Lela Vranjanka.

U glavi je imao melodiju koja ga je proganjala još iz Egipta i tako je nastala ĺegendarna "Vranjanka". Sve vreme je pevao i zabavnu i narodnu muziku. Pojavljivao se i na televiziji i filmovima sa svojom muzikom: Burduš, Vagon Li, Medaljon sa tri srca...

Na Međunarodnom festivalu u Pezaru, preteči San Rema, osvaja drugu nagradu za interpretaciju.

Dragan Toković je umro na jučerašnji dan, 9. juna, pre tačno 17 godina. Večna mu slava i hvala što je naše živote učinio lepšim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čarapan

    10. jun 2019 | 07:59

    Bravo, spominjete mog poznanika i prijatelja porodice. Jeste legenda :individualac, kreativac, izvodjač, zabavljač, medjunarodi bard. Sasvim konpletna i dokazana ličnost. Pravi Srbin. Spomenik majstoru.

  • JS

    10. jun 2019 | 14:51

    Svaka vam cast. Prosirili ste vidike danasnjim generacijama. Upoznali su se mnogi sa njegovim delima, a ni znali nisu ko je autor. Bilo je zadovoljstvo slusati ga. A ostavio nam je predivne melodije, uz vrhunske izvodjace.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA